Най-старото дърво у нас - 17-вековният дъб, намиращ се в старозагорското село Гранит, е сред претендентите за голямата награда в тазгодишния конкурс "Дърво с корен 2016", организиран от фондация "ЕкоОбщност". Дървото е предложение на Първан Киров от София.

Близо 1700-те години на дървото са натрупали много легенди, разкази и истории за него. Една от тях е, че дървото от старозагорското село намира място в картините на художника Златю Бояджиев.


Общо 28 претендента за любимо дърво на България се включиха в тазгодишната надпревара. 13 от участниците са многовековни дървета, с внушителна възраст и впечатляващи истории, съобщават организаторите на конкурса.Сред тях е и най-високото дърво в България - 58-метров смърч в резервата "Парангалица" в Рила, номиниран в новата за конкурса категория "Изборът на експертите" от докторанта в Лесотехническия университет Николай Цветанов. Цветанов увлекателно разказва за историята и създаването на резервата "Парангалица" през далечната 1933 г., благодарение на усилията и отдадеността на инж. Димитър Загоров.

В конкурса са номинирани и 87-те чинара от гр. Силистра, станали известни с плановете на Община Силистра да ги отсече, заради ремонт на улица, но спасени благодарение на неуморните и самоотвержени усилия на гражданите от неформална група "Силистра диша". В групата, която е предложила дърветата в конкурса, участва и Невяна Маринова, номинирала миналогодишния победител в "Дърво с корен" - дъбът от Дунавския парк в Силистра.
Всички номинации на 28-те участници са публикувани във Фейсбук страницата на конкурса "Дърво с корен".
Предстои разглеждането им от шестчленното жури на конкурса и избор на:
- десет финалисти, които ще се състезават за "Дърво с корен 2016";
- трима финалисти в категория "Вековните дървета говорят";
- победител в категория "Млад природолюбител";
- победител в категория "Изборът на експертите".
Финалистите в "Дърво с корен 2016" и Вековните дървета говорят" ще участват в публично онлайн гласуване, което ще се проведе на сайта на конкурса "Дърво с корен” от 15 септември до 14 октомври 2016 г., включително. Победителите в основната и допълнителната категории ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаване в края на октомври в София.
Победителят в основната категория ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.
От тази година имаме и приятно нововъведение в конкурса - номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата - "Дърво с корен 2017". Както винаги, той е отворен за всички – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора.

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България”, комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, „Адвенчърнет”, детски научен център „Музейко”, National Geographic България и NG Kids България.