Православен свещеник от Шипка, представител на Католическата църква от източен обред „Свети Йосиф” и мюсюлмански духовник тръгват утре сутрин с Дружеството на репресираните в Казанлък за националното поклонение пред жертвите на тоталитаризма на остров Персин - втори обект на лагера в Белене. Това обяви днес председателят на дружеството в града на розите Крум Владев.


Дружеството на репресираните – Казанлък, е учредено през м. март 2016 година. То е независимо, създадено изцяло по инициатива на граждани и не принадлежи към никоя партия, категорични са неговите учредители. В момента наброява 50 души и негови членове са пряко репресирани български граждани по време на тоталитаризма и техните наследници. Председател на дружеството е Крум Владев, заместник-председатели са Анатоли Маринов и Ваня Христова. Дружеството има клонове в Раднево и Павел баня, както и мюсюлманска секция с председател Хекмет Джанфер.


На своята първа пресконференция днес от дружеството обявиха и инициативата за издигане на паметна плоча на всички осъдени от Народния съд в Казанлък, която да бъде поставена на мястото, където съдът е заседавал – днешното НЧ „Искра”. 83 казанлъчани са били подсъдими, 22 от тях са осъдени от Народния съд на смърт с изпълнени присъди. Дружеството изцяло застава и зад идеята остров Персин да се превърне в паметник.


Тази година поклонението пред жертвите на тоталитаризма ще се проведе на 28 май, събота, участие в което е потвърдил президентът Росен Плевнелиев. Автобус с участници от Казанлък тръгва рано сутринта за мястото на поклонението - бившия Втори обект на остров Персин край Белене, където през 1949 година е основан първият концентрационен лагер в България. Той е разположен в най-западния край на острова - между три блата, което е правело бягството още по-трудно. Жените били настанявани на съседния остров Щурчето. Врагове на народа са били политици, духовници, анархисти, интелектуалци, артисти, музиканти и изобщо хора, несъгласни с режима. Заточавани тук, те са изминавали разстоянието пеш от гарата в Белене до края на острова през непоносимата кал, в сняг или в ужасяваща жега и рояци комари. На мястото на зловещия лагер през 90-те започнало изграждането на мемориал в памет на жертвите на репресиите през комунистическия режим. Той обаче така и не е довършен.


Началото на събитията на остров Персин при Втори обект е от 11 часа. 27-ото национално поклонение ще премине под мотото „Песента на свободата”.


В 11,30 часа започват изказвания на бивши концлагеристи, а от 12 часа ще започне обща молитва, в която са поканени да се включат представители на различните вероизповедания у нас.