Доктор по санскрит търсят в Казанлък

...и розоберачи

Доктор по санскрит* и източна философия, с английски език и 2 години стаж по специалността, търси Бюрото по труда в Казанлък. Това е най-атрактивната свободна позиция, обявявана на пазара на труда в Казанлъшки регион през последните месеци, пък и години. Свободното работно място е за учител по теоретично обучение.


На трудовата борса в Казанлък вече се търсят и работници за отглеждане на рози. С наближаването на розовата кампания розоберачите стават едни от най-търсените сезонни работници. В момента са обявени 45 свободни работни места за хора с основно или начално образование, които да работят по розовите масиви в Долината. Както е известно, години наред проблемът с работната ръка по време на розобер стои на дневен ред в региона. Затова по-предвидливите собственици на розови насаждения по-отрано си набират работници.

22 са свободните работни места да висшисти. Търсят се хора с различни специалности, което е новото в листата на свободните позиции.Инженери, търговски сътрудник, специалист продажби, банков служител, завеждащ административна служба, педагог, медицински сестри,сътрудници в социалните дейности са специалистите с висше образование, от които бизнесът и администрациите изпитват нужда в регион Казанлък.

Продължава търсенето на обслужващ персонал в хотели и ресторанти – готвачи, сервитьори, камериерки, пиколо, бармани. Традиционно свободни позиции има за машиностроители със средно техническо образование като стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори, машинни оператори.

* Санскрит или санскритски език е древен индоарийски език и основен богослужебен език на индуизма, будизма и джайнизма. Днес той е един от 22-та списъчни езика на Индия и един от двата официални езика на индийския щат Утаракханд, сочи справката в Уикипедия. Според преброяването в Индия от 2001 година 14 135 души в страната определят санскрит като свой майчин език, а броят на говорещите езика като втори се оценява на около 194 000 души. Класически санскрит се нарича книжовната форма на езика, изложена в граматиката на Панини около 4 век пр.н.е. Нейната роля в културата на Южна и Югоизточна Азия е подобна на ролята на латинския и старогръцкия в Европа. Класическият санскрит оказва значително влияние върху повечето съвременни езици в този регион, най-вече в Индия, Пакистан, Шри Ланка и Непал. Корпусът на санскритската литература включва богата традиция на поезия и драматургия, както и научни, технически, философски и религиозни текстове. Санскрит продължава да се използва широко като церемониален език в индуистките религиозни ритуали под формата на стотри и мантри. Говоримият санскрит все още се използва в някои традиционни институции в Индия и се правят много опити за по-широко възраждане на езика.