Дойде Благата  вест

Днес е Благовещение. Православни, католици и протестанти празнуват един от най-големите празници в християнството.

Според Библията, на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария Благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница. Нарича се още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Традицията повелява, че на този ден е за късмет да излезеш от дома само ако носиш пара, която да тежи в джоба. Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благополучие и "пълни джобове".

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова днес трябва да се яде „нещо зелено“ - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Според народните традиции на този ден не се работи. Жените не шият и не плетат, не вършат никаква домакинска работа, освен готвене, за да не ги убоде или ухапе змия през годината. Вярва се, че и птиците си почиват и не прелитат, не шумят, не свиват гнезда в този ден. Ако все пак видите птица, особено щъркел, е на късмет.

На този ден природата оживява. Мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Днес имен ден празнуват Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.