До 2022 година всички жилищни  сгради- с технически паспорти

По- малко от две години остават до момента, в който всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Крайният срок за това е 2022 година,уточняват от МРРБ.
Според груби сметки, за 60 квадрата имот ще трябва да платим между 180 лева и до 300 лева заедно с паспорта, изчисляват от Флагман.бг
Сметките са на база цени на квадратен метър на проверките- между 3 и 5 лева,, които ще извършват специализирани за това фирми.
Издаването на технически паспорт ще става след конструктивно и енергийно обследване на блока, което ще правят те.
Повечето от сградите в панелните квартали са стари и може да са получили конструктивни проблеми. При някои има поддаване на основите, на други са премахнати носещи стени при масовото изграждане на балконите като допълнително помещение към кухнята или хола през последните години. Сградите трябва да се изследват и за сеизмична устойчивост.

Профилактичният преглед на старите сгради ще бъде задължителен, и не трябва да се оставя за последните дни преди крайния срок. Засега не се обмисля отлагане на изискването за паспортите.

Ако живеещите в блока не си поръчат сами обследване до 2022 г., кметът на съответната община може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост. Ако след това тя не плати обследването, ще си събере парите по съдебен ред.

Ползата от издадения паспорт е, че животът в сградата става по-сигурен. Брокери на имоти прогнозират, че при всички случаи имотите в сгради с паспорт ще могат да се продават по-скъпо.

Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.