Пилотен проект на Сдружение „Бъдеще за децата” ще подкрепя децата и семействата в малко населено място

Детска къща ще отвори врати в казанлъшкото село Горно Черковище. Проектът е на Сдружение „Бъдеще за децата” в Казанлък и е в подкрепа на деца и техните родители в малките населени места. За неговата реализация Общинският съвет реши на сесията си на 28 март 2019 година да предостави на сдружението помещение в бившата детска ясла в село Горно Черковище за срок от 3 години срещу месечен наем от 19.40 лева без ДДС. Мястото, където ще се помещава Детската къща, се намира в сградата на някогашното детско заведение в селото и заема площ малко над 22 кв. м с обособена занималня и санитарен възел. Детската къща се отваря в Горно Черковище, благодарение и на инициативността на кмета Антон Антонов.

Детската къща е един вид клуб за деца и родители. Тук ще се предлагат консултации за родители, ще се организират срещи по различни теми, ще се реализират различни инициативи. Родителите ще развият своите умения, ще споделят опит, а децата ще научат нови неща и ще придобият нови умения. Детската къща ще е за семейства с деца от 0 до 6-годишна възраст. Според потребностите на хората, по проекта ще бъдат осигурявани специалисти като логопед, психолог, медицински специалисти. Един човек ще бъде на разположение в клуба и ще посреща деца и родители, които могат да споделят своите проблеми. На практика се създава общностен център в малкото населено място.

„Проектът ни е одобрен преди повече от година, но ни беше трудно да намерим подходящото населено място, за да го реализираме. Идеята е иновативна, непозната и това буди притеснения. Няколко бяха условията, които трябваше да съобразим. Подкрепата на местния кмет и хората на населеното място, подходящото помещение, достъпно и в близост до центъра на селото в добро състояние. Не на последно място, местен човек, който добре познава семействата и техните нужди - споделя Мария Гинева, изпълнителен директор на сдружение „Бъдеще за децата”. - Ще правим нещо ново, различно. Необходимо е много търпение, гъвкавост и творчество, за да направим проект, който съответства на нуждите на населеното място. Знаем, че ще се сблъскаме с трудности, но се надявам да успеем да се справим с предизвикателството и този път.”

Инициативата е пилотна за България. Тя по модел на програмата „Сигурен старт“, създадена във Великобритания в края на деветдесетте години на миналия век.Постепенно се разпространява в Унгария, Германия и други европейски страни. В тези страни, подобни центрове има в много малки населени места и квартали в по-големите градове. Те са достъпни са за всяко дете и неговото семейство.

Финансирането на проекта е от фондация „Лале“ и фондация „ОУК“. Те са избрали пет организации от страната, които да работят по програмата, една от тях е сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък. Проектът вече е стартирал в с. Калитиново, община Стара Загора от сдружение „Самаряни“, както и в общините Търговище, Варна и в София.