От утре, 21 септември, започва демонтирането на въздушната контактна тролейбусна мрежа в Казанлък от собственика на мрежата – ямболската фирма „Бозав” ЕООД, съобщи заместник-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт на Община Казанлък Даниела Коева. Това ще бъде първият етап от премахването на въздушната мрежа на някогашния тролейбусен транспорт в Казанлък, който ще продължи до 30 септември.

Даниела Коева

Община Казанлък отдавна не е собственик на контактната тролейбусна мрежа в града. От 2004 година с Постановление на Старозагорския окръжен съд цялата контактна мрежа на тролейбусната линия в Казанлък – надземната и подземната, контактите, стълбовете, върху които е монтирано уличното осветление по трите булеварда „Александър Батенберг”, „23 Пехотен Шипченски полк” и „Розова долина”, и фундаментите, става собственост на „Кумакс Инвест” ЕООД. През август 2018 година с договор за продажба тази контактна мрежа вече има нов собственик и това е „Бозав” ЕООД от Ямбол.

По думите на заместник-кмета Коева, представителят на фирмата Господин Вълев е входирал в Община Казанлък желание да премахне въздушната контактна мрежа в цялата й дължина, която по трите булеварда в двете посоки е общо 10.5 километра. Внесените документи на заявителя са изрядни и Общината е излязла с положително становище по заявеното желание. Издадена е заповед на кмета за премахване на въздушната тролейбусна мрежа и от 21 септември се започва от източния й край - от обръщалото до бензиностанцията на OMV до кръстовището на булевардите „Александър Батенберг” и „Никола Петков”.

Създадена е организация за временно затваряне на едното платно, а след това и на другото платно и за пренасочване на автомобилите. Взети са всички мерки за сигурността на хората и автомобилите, увери заместник-кметът Даниела Коева. След приключване на първия етап, ще се премине към следващия и така – до премахване на въздушната контактна мрежа по цялата й дължина на територията на град Казанлък.

Към момента заявление за стълбовете, на които е монтирано уличното осветление по трите големи булеварда в града, няма от страна на собственика на контактната тролейбусна мрежа.