Работилница за мартеници организират във филиала на Художествената галерия в Казанлък музей „Ахинора“ на 24 февруари. Тя е предназначена за деца на възраст от пет до 12 години.
Всички необходими материали са осигурени от домакините, а предварителното записване за участие става на телефон 0896017254, посочват от музея.
„Сигурни сме, че много от децата в Казанлък знаят кой е художникът Иван Милев не само защото е роден в този град, а и защото е нарисувал една от най- загадъчните картини, която е нарекъл „Ахинора“, посочват още организаторите. Ахинора е била жена на хан Аспарух и според една от легендите е направила първата мартеница. "Това се случило, когато преди много векове ханът преминал Дунава и Ахинора изгубила връзка с него. След като дълго чакала вест, накрая тя завързала на крака на лястовица пресукан бял и червен конец, и я пуснала да лети, за да отнесе послание за здраве и любов до любимия човек“, разказват от музея.
Няколко инициативи вече се проведоха в музей „Ахинора“, последните бяха преди дни по повод празника на виното и любовта 14 февруари.