Деца от III „г“ клас на ОУ „Мати Болгария“ изпълниха на 19 февруари работилничката за мартеници на общинска библиотека „Искра“. Водени от класната им ръководителка – г-жа Теменужка Иванова, и под вещите наставления на работещите в библиотеката третокласниците усукваха бели и червени конци за здраве и берекет. Един през друг те се надпреварваха да обясняват какво символизира бялото и червеното в мартеницата и да разказват най-красивата българска легенда, свързана с нея.

Разделени на две групи, за да се спазват противоепидемичните мерки, възпитаниците на г-жа Иванова показаха и знания за живота и делото на Васил Левски. Тъй като творческото ателие на малчуганите съвпадна с деня на отбелязване на 148 години от гибелта му, те с внимание изгледаха документалния филм за Апостола. А след това се посветиха на изработването на мартенички.

От 1 до 19 февруари в библиотеката в 10 творчески ателиета са работили деца от основни училища в града, детски градини, народни читалища, дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания и за деца с увреждания. Специално творческо ателие за изработване на мартенички е организирала на своя територия и детска градина „Буратино“, намираща се в „Арсенал“. Ателиетата в библиотека "Искра" продължават до 26 февруари.


С изработените мартенички от децата и учениците ще бъдат закичени навръх 1 март възрастните хора в Дом № 1 и Дом № 3. По традиция, това за тях е един от най-очакваните и радостни дни в годината.