За участие в предсрочните парламентарни избори Централната избирателна комисия е одобрила до момента общо 18 партии и 9 коалиции. След извършена от комисията проверка на ПП "Национално движение "Единство" е отказана регистрация, заради некоректна подписка и по-малко от 2500 подписа, както е необходимо по закон. Това уточни на брифинг днес Росица Матева, говорител на ЦИК.
Общо 75 души успяха да гласуват за 1 час на проведеният по-рано днес тест за гласуване с машина в ЦИК. На експериментът се установи, че при добра и интензивна натовареност в секцията за час могат да гласуват този брой избиратели, като голяма част от тях гласуваха за първи път машинно. Друга част от избирателите гласуваха преференциално и с промяна на вота, за да има процес на забавяне.
По време на брифинга Росица Матева каза, че предстои резултатът да бъде анализиран, заедно с предстоящите експериментални гласувания - в неделя в Доброславци и след това в Сливница.
Главното, което ЦИК иска да установи, е дали капацитетът, с който комисията разполага е достатъчен или трябва да се увеличи и ако да - с колко, за да се осигури възможност във всички секции с над 300 избиратели да се проведе машинно гласуване, коментира другият говорител на ЦИК Цветозар Томов. ЦИК обмисля в секциите с над 450 избиратели да се поставят по две машини, стана известно от брифинга. "На базата на тези тестове до следващия брифинг ЦИК ще излезе с анализ и със становище за възможностите да се осигури нормално протичане на изборите с наличните технически пособия за тяхното провеждане", каза Томов.
По думите му днешният експеримент е по-скоро оптимистичен, но няма да се бърза с изводите, тъй като тук са участвали градски избиратели вероятно с висок образователен статус, а трябва да минат и следващите тестове, за да се види с какво темпо гласуват и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и евентуални затруднения. Томов уточни, че в следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласувалите. Общо трите теста трябва да дадат достатъчно данни за пълния анализ, обобщи говорителят и помоли медиите за повече търпение по въпроса.
Росица Матева съобщи още, че с писмо от 25 май до министъра на регионалното развитие и благоустройството са поискали становище какви ще бъдат необходимите документи за регистрация на почиващи извън постоянното си местоживеене хора, как на практика да гласуват по настоящ адрес - в хотела или мястото, където почиват.