Най-новото читалище в община Казанлък - "Енинче - 2022" в китното село Енина се радва на прекрасна, напълно обновена, база, благодарение подкрепата на съветниците от Коалиция "Алтернативата на гражданите" и на "Арсенал". На 13 декември на стилна церемония бе открита базата на читалището, която се помещава на втория етаж на Кметство Енина. В присъствието на председателя на читалищното настоятелство Мария Игнатова, на генералния директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев, ръководител и основател на непартийната формация "Алтернативата на гражданите", на общинските съветници от Коалицията инж. Владимир Чучумишев, Добрин Драгнев и Иван Иванов, на читалищни дейци и много жители на Енина, новият дом на НЧ "Енинче - 2022" бе тържествено осветен от отец Николай и открит. Читалището работи вече една година и в него кипи активна дейност - народни танци за малки и големи, курсове по английски език, арт работилници, тренировки по канго-джъмпс и още... Но е липсвала база за дейностите. Сега, с изключителната подкрепа на "Алтернативата на гражданите", на "Арсенал" и лично на инж. Николай Ибушев тя вече е факт. Едва ли в момента има по-красива, удобна и функционлана база на народно читалище в община Казанлък от тази на НЧ "Енинче - 2022". Залите са перфектно обновени, излъскани, очакващи деца и възрастни да намерят любимо занимание тук.


За подкрепата, оказана при възстановяване на сградата, председателят на настоятелството Мария Игнатова връчи Почетен плакет на инж. Николай Ибушев и благодарствени грамоти на съветниците от "Алтернативата на гражданите" и на "Арсенал". Тя разказа за инициативите на читалището - както за едната година от неговото основаване до сега, така и за предстоящите дейности и сподели, че мотото на новото духовно средище е: "Помним миналото и създаваме бъдещето".

„При добра организация и с наша подкрепа децата на Енина ще намерят тук своя втори дом“, пожела на жителите на Енина инж. Ибушев и подари на домакините книгата „1001 причини да се гордеем, че сме българи“, която е първата книга в читалищната библииотека с пожелание книжният фонд да расте. Той допълни още, че читалищните дейци могат да ползват и залите на Дома на културата "Арсенал", вратите му винаги ще бъдат отворени за техни инициативи, както и в помощ читалищната дейност.

Г-н Николай Ибушев категорично заяви пред всички присъстващи: "Моля, кажете на всички енинци, че Николай Ибушев и "Алтернативата на гражданите" винаги изграждаме, ние не рушим. Няма абсолютно нищо вярно в това, че подкрепям новото читалище, защото имам интереси към сградата на старото читалище, едва ли не да я разрушавам. Не вярвайте на такива слухове. Ние помагаме, даряваме и градим в региона. Така ще бъде и занапред". Той припомни също, че благодарение на съветниците от Коалиция "Алтернативата на гражданите" в Енина бе възстановено осветлението и отново заработи часовникът в емблематичната Часовникова кула. Напълно бе обновена Здравната служба и кабинетите в нея са изцяло реновирани, бе поставен банкомат в сградата на Кметството за удобство на жителите на селото, за всяка коледа се осигурява светлинната украса в Енина и тържествената заря.




Втората празнична вечер в Енина продължи с програма на деца от казанлъшки училища и от училище "Христо Ботев" в с. Енина, и с благотворителен коледен базар, организиран от читалището за закупуване на климатик за репетиционната зала.