„Чичовци“ по Вазов оживяват на сцената на Старозагорския театър

"Никой писател, както Вазов, не обича героите си и когато няма как да не бъдат обичани, и когато няма за какво. Никой не е толкова щедър в опрощаването на кривиците им. Продължаваме обаче често да се отнасяме към Вазовото великодушие доста едностранчиво. Забавляваме се с хумора му, но бягаме от щипещата сол в него. А тя и днес попада в живи рани: вечното ни ослушване откъде духа вятърът, навикът ни да гледаме света отвисоко, геройството за един ден, самоувереността ни, че всичко знаем и разбираме и най-важното: забележителният ни талант да оцеляваме. Колкото и да става трудно разбираем за англоговорящото ни Отечество, Вазовият език, ние, май докато ни има, ще сме "вътре", в "Чичовци". Защото, какво толкова се е променило? Нито сме се научили да четем себе си, нито е изчезнало усещаното, че "Въздухът трепери" – казва драматургът Юрий Дачев.
Вазовата повест „Чичовци“, по която е написана едноименната пиеса е създадена през далечната 1885 година. Драматургичният прочит на класическите текстове е дело на Юрий Дачев, а режисурата на Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, а музиката е на Асен Аврамов.
Иронията, сарказмът, пиперливите фрази в устата на героите, скечовете, преките алюзии с уестърна и модерната трактовка предизвикват нееднозначните реакции на публиката.
Свежо. Искрено. Истинско – и днес…
Героите на Вазовите „Чичовци“ оживяват на сцената на ДТ „Гео Милев“ на 10 февруари.