Цената на горивата продължава да върви нагоре Бензинът и дизелът на „Лукойл Нефтохим“ продължават да поскъпват и вече отиват към 2,90 лв. за литър, въпреки руския петрол, с който все още работи рафинерията. По данни на платформата „Фуело“ тази седмица започна с цени 2,85 лв. за литър за бензин А95 и на дизела в бензиностанциите на компанията. Това е с 3 ст. повече от предната седмица и с 8 ст. над цената в началото на септември. В някои търговски вериги бензиностанции дизелът стигна 3 лева за литър.
Средно за пазара цената на А95 достигна 2,88 лв. за литър, а на дизела - 2,89 лв. Само за една седмица бензинът поскъпна средно с 10 стотинки, а дизелът - с 14 стотинки.
От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обясняват рязкото поскъпване на горивата през последния месец с всеобщото повишение на цената на суровия петрол на световните борси. „Дерогация изигра своята роля тази година - България имаше много ниски цени през целия летен сезон, защото бургаската рафинерия даваше добри цени. Освен това дерогацията важи не само за суровия нефт, но и за дизеловите продукти, от които немалко обеми се внесоха в България“, коментира Живодар Терзиев, председател на БПГА. Той сподели, че е важно рафинерията да продължи да работи, но е възможно и бъдещо повишаване на цените на горивата, поради сложната международна конюнктура.