Целувам им ръка

Един особен поглед за Деня на будителите - 1 ноември

Имаме прославили се пианисти по света. Питам аз, чия беше тази ръка, която за първи път хвана тази детска ръчица и показа клавишите на пианото от долно до горно „до” в някоя музикална школа. Целувам тези ръце.

Имаме прославили се оперни певци по света. Имаме също и народни певци, които са разнасяли красотата на българския фолклор по света. Питам аз, чия беше тази ръка, която държеше диригентската палка, за да се разхождат по керемидите на гамата в някоя музикална школа.

Имаме прославили се писатели по света. Питам аз, чия беше тази ръка, която за първи път хвана тази детска ръчица и написа буквичката „а” в училище или показа първата детска книжка в някоя библиотека, или в някой литературен кръжок, или в извънкласно занимание.

Имаме фолклорни ансамбли, прославили България от Търново до Токио и от Пловдив до Париж. Питам аз чия беше тази ръка, която за първи път хвана тази детска ръчица и показа стъпките на ръченицата.

Имаме прославили се физици, химици, биолози по света. Питам аз чия, беше тази ръка, която за първи път показа електростатичната машина, за първи път смеси две безцветни течности и получи цветна такава над слисаните детски погледи в някой кръжок или извънкласно занимание.

Питам, но малко хора ще ми отговорят. Другите не знаят и дори не искат да знаят. Известни са изделия, ползвани в ежедневието, но днес малко хора знаят техните изобретатели, а те са българи. Например:

-Четвъртият калкулатор в света. Преди него има английски и японски, но нашия е с коренуване
-На международното изложение ЕКСПО ‘70 в Япония е представен единствения калкулатор с интегрални схеми
-По поръчка на швейцарска фирма по онова време експортираме за Швейцария 50 хил. броя от модел джобни калкуратори
-Прототипът на първият мобилен телефон. Първо с обсег 10 км, а след това - 12км до министанцията майка, свързана с телефонната мрежа. Защо не е станало нищо по-нататък? Защото както и за други: „ Абе, Иванов иска един чип, който никой не го купува. Кой ще му го заявява в Япония ?” Сега трябва да е различно. Изобретателите имат по-голяма самостоятелност. Дали не е останал този навик и сега? Сигурно има и нещо друго.
Забравих за чушкопека, който е също наше изобретение. Не искат да знаят, че аудиокасетата също е българско изобретение.

Говорим за пионерите. Да си втори е друго нещо.

Една прославила се наша тенисистка по света каза, когато спечели купата на Австралия, че благодари на дядо си, който за първи път е завел на корта. Питам аз чия беше тази ръка, която за първи път хвана тази детска ръчица и заедно с форхенда й показал и пътя към света, който свят ще пита къде се намира България.

По-горе казах, че целувам тези ръце. Не целунах само ръка на майка си, която стигайки до входната врата на училищния двор каза на мен, първолака: „От днес нататък до тук ще бъда майко, а след тази врата ще бъда другарко.” Оттогава разбрах, че на роднините мястото е у дома, около софрата, наредена от майка ми с много неща и голямата кана с червено северняшко вино в средата, донесена от дядо или татко.

Огнян Чакълтов
1 ноември 2021 г., Казанлък