Бронзов медал за Калина Шипкова

Най-малкият състезател на казанлъшкия шахматен клуб „Казанлък 21“ Калина Шипкова спечели бронзов медал в Държавното първенство по шах във Велико Търново. 7-годишната Калина се класира на трето място във възрастовата група за момичета до 8 години. Това е първото държавно първенство за талантливото казанлъшко момиче, което до миналата година бе в детската градина.

Решителната среща между Калина Шипкова и нейната съперничка Яна Матеева от Пловдив е продължила 2 часа и половина, при изключително оспорвана надпревара. „Калина се бори геройски, даде всичко от себе си“, каза за zakazanlak.bg нейната майка Ива Шипкова, която я придружава на състезанието. Тя има три победи от 5 кръга, което й носи бронзовия медал.

Държавните първенства продължават във Велико Търново с ускорен и блиц шах и ще приключат на 10 март. Калина Шипкова ще участва и в тези надпревари. Нейният треньор и ръководител на клуба FIDE майсторът Петранка Драганова очаква успешни представяния на 7-годишното казанлъшко момиче и в тези състезания.

Калина е откритие на ОДК "Св. Иван Рилски" в Казанлък преди 2 години, когато тя все още е в детска градина "Здравец". Днес талантливото момиче е първокласничка в СУ „Екзарх Антим I“. „Поздравления за бронзовия медал. Честито и на родителите, които неизменно са до нас и ни подкрепят по пътя нагоре", каза след победата треньорът Петранка Драганова.

До този момент Калина Шипкова е спечелила 11 медала и 2 купи от национални, регионални и общински турнири. Казанлъшкият шахматен талант убедително върви напред и нагоре в своето развитие като състезател и показва завидна борбеност, концентрация и знания за своята крехка възраст.