Браво, Казанлък!


Да, 115-ият Празник на розата в Казанлък стана. Така, като трябва да стане един истински празник, посветен на розата, на красотата, на младостта, на традициите и на бъдещето. И той ще остане. В сърцата, в емоциите, в спомените и в десетките хиляди кадри на всички онези хора, дошли от различни краища на света, за да съпреживеят празника на казанлъчани.

Пъстро, многолико, тържествено, впечатляващо, наситено с много настроение и позитивна енергия беше кулминационното Празнично шествие, поведено от прекрасната Царица Роза ‘2018 Михаела Хаджиева и нейните очарователни подгласнички Елица Славчева и Бианка Нягалова. Заедно с тях по главната улица на Казанлък преминаха и Царица Рози, избирани в предишни години.

Над 5000 малки и големи участници от училища, народни читалища, детски градини, спортни клубове, балетни и танцови формации, сдружения, детски школи, театърът, рокери, духови оркестри, граждани в защита на бездомните животни, клубове за здраве, песенни състави, туристическото дружество, родолюбиви организации от Казанлък, както и представители на културни институти, читалища, куклени театри и различни формации от други градове на България се включиха в най-многобройното и най-богатото досега Карнавално шествие. Колорит в дефилето внесоха и танцьорите от различни държави, участници в Международния фолклорен фестивал.


„Нека да носим Казанлък в сърцата си”, призова кметът Галина Стоянова, а председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева приветства казанлъчани и гостите, като отдели подобаващо място на маслодайната роза и розопроизводството у нас.


Заедно с председателя на парламента гости на 115-ия Празник на розата бяха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, Старозагорският митрополит Киприан, областният управител Гергана Микова, народни представители, дипломатическият корпус, гости от побратимените на Казанлък градове, членовете на журито на Международния конкурс по лютиерство, представители на държавни органи и институции.На пъстрото хоро накрая се хванаха председателят на НС Цвета Караянчева, министрите Ангелкова и Павлова, дипломати, експерти по лютиерство, музиканти, танцьори, туристи от близо и далеч, бързо уловили неравноделните български ритми.


Галерията със снимки от днешния празник можете на видите тук: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/115-i-praznik-na-rozata-karnavalno-shestgvie-226