Борбите за освобождение на България през погледа на фотографията

Книгата „Българското националноосвободително движение през погледа на фотографията“ с автор Чавдар Ветов ще бъде представена в Казанлък в навечерието на Националния ни празник 3 март. Представянето е на 27 февруари от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Книгата разкрива една непозната картина на нашите борби за национално освобождение. Тук са събрани образите както на известните български революционери, така и на тези, отдали живота си в революционната борба, но останали забравени за следващите поколения. В изследването е представена появата на фотографията по нашите земи и участието на българските „светлописци“ в движението за политическа независимост. Разгледани са образите на участниците в Първата легия, четите от 60-те години на XIX в., Втората легия, доброволците в Сръбско–турската война, опълченците от Руско–турската освободителна война.

Революционерите са в разнообразни униформи, със саби, пушки, пистолети. Обърнато е внимание и на един друг техен образ – портретите им като цивилни, изображения показващи ги не само в ролята на бойци, но и като част от тогавашното възрожденско общество.

Революционните борби не са забравени след Освобождението – българските институции, будители и общественици организират и провеждат чествания, издигат се паметници, фотографират се поборници, правят се възстановки – т.е. провеждат се всякакви активности, имащи за цел да популяризират сред обществото делото на нашите революционери и историята на националноосвободителното движение. Чрез фотографиите обществото се запознава с домовете, приютили комитетски дейци, с паметници, напомнящи за тежките сражения на четите. Снимките възстановки изграждат картини на драматични битки. Изображенията, съчетани с обяснителния текст към тях представят по уникален начин освободителното движение – революционерите придобиват свой неповторим образ, отделящ ги от забравата и съхранен за вековете…