Заради очакванията в близките дни Старозагорска област, както и повечето останали области в страната, да навлезе в червената зона, 12-те здравни заведения, в които има отделения за лекуване на болни от коронавирус пациенти, трябва да направят план за поетапно увеличение на броя на леглата. Директорите на болниците са поели ангажимент да повишат броя на леглата при покачване на заболеваемостта. Това става ясно от заседание на Областния медицински съвет, ръководено от областния управител Иван Чолаков, за което съобщават от Областна администрация - Стара Загора. По информация на д-р Станимир Станков, директор на Регионалната здравна инспекция, в последните дни броят на заболелите продължава да се покачва. Налице е и скрита заболеваемост, защото немалка част от леките случаи на коронавирус се лекуват в домашни условия, без да са регистрирани в системата. Това създава пречки да се очертае реалната картина на заболеваемостта, която според специалистите е по-висока от тази в официалната статистика.

Според специалисти от Катедрата по инфекциозни болести във Военно-медицинска академия, инфекцията, както преди, така и сега протича по-тежко при възрастните хора. 90-95% от приетите за болнично лечение във Военно-медицинска академия са възрастни хора.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която продължава дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещан симптом е кашлицата, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

Вече има положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

Специалистите напомнят, че сега е моментът хората да се защитят, като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други сериозни заболявания, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.