Премиерът Кирил Петков: Като създаваме мостове между науката и бизнеса, правим възможно разработването на практични и полезни модели за икономически просперитет и развитие

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на икономиката, образованието и научните изследвания на Конфедерация Швейцария Ги Пармелин. В рамките на разговора им в Министерския съвет акцент беше поставен върху Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), чието откриване предстои днес в София.

Премиерът Петков изтъкна стратегическото значение на института като форма на сътрудничество с двата най-големи технологични университета на Швейцария – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Министър-председателят изрази увереност, че INSAIT, който е първи по рода си център в Източна Европа, ще се утвърди като успешен модел за иновации на световно ниво. Неслучайно гиганти като Google, DeepMind и Amazon, както и технологичният сектор в България припознават потенциала на института и подкрепят инициативата. Премиерът Петков отбеляза, че е от изключително голямо значение да се създават мостове между науката и бизнеса и да се разработват практични и полезни модели. В този контекст министър-председателят изтъкна също стремежа на правителството да наложи България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации.

В срещата участваха още министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, както и президентът на ETH Zurich проф. Жоел Мезо и президентът на EPFL проф. Мартин Ветерли. Представителите на двата водещи швейцарски университета изтъкнаха, че България и Източна Европа са известни със своите умни млади хора и изразиха увереност, че новият институт ще им гарантира възможност за развитие по най-високи стандарти.