Тази година Европейската нощ на музеите в Казанлък ще се проведе на 14 май. ИМ „Искра“ заедно с Художествената галерия ще представят на своите гости богата програма.
Събитията ще започнат с инициативата „Заедно в изкуството с Иван Милев“, в която ще вземе участие писателката Кристина Тужарова. То ще се проведе в къща музей „Ненко Балкански“. Малко по-късно казанлъчани ще имат възможност да се включите в творческа работилница на открито в къща музей „Дечко Узунов“ под ръководството на творците на школа „Арт линия“.
Постоянните експозиции на галерията и музея ще бъдат със свободен вход от 16 ч. до 24 ч. Временните изложби, които могат да се видят са „Цветове в долината“ на Минко Попдимитров, „Останки за дълготрайна употреба“ на Силвия Попова, „Да прекрачиш в миналото“ – съвместна изложба на ИМ“ Искра“ и Регионален исторически музей Велико Търново. Временната изложба, която гостите и жителите на Казанлък ще могат да разгледат в къща музей „Дечко Узунов“ е „Семинар за сънища“ на Драгол Пенчев, а в къща музей „Ненко Балкански“ са „Светогорска легенда“ на Иван Милев от частна колекция и „(Не) Сериозно“ на Веселин Дамянов – Вес.
Срещата с младата художничка Силвия Попова е между 17-18 часа в централна сграда на музея и галерията. По-късно – между 18.30 - 19.30 ч. – е планиран разговор за българската литература със Силвия Чолева и д-р Кирил Василев в къща музей „Дечко Узунов“. След кратка пауза от 20 ч. програмата продължава с „Часът на твоето мълчание“ – фрагмент от едноименния театрален авторски проект на Тодор Боянов с участието на Петър Петров и Димитър Кабаков в къща музей „Ненко Балкански“.
От 22 ч. в сградата на Художествена галерия – Казанлък е гражданите могат да се насладят на изпълненията на певицата Белослава, която за първи път гостува в Казанлък.
За финал на вечерта ще бъде показан документалният филм за Иван Милев, по сценарий на Димитър Стоянович.