БДЖ готви ново разписание, планира спиране на директния влак за Пловдив В сайта на Българските държавни железници (БДЖ) е публикуван проект за разписанието за следващата 2023 година. Според него директният бърз влак през Казанлък - Пловдив и обратно е предвидено да бъде спрян.
От края на 2021-а, БДЖ пусна два нови влака - единия сутрин от Горна Оряховица през Търново, Дряново, Трявна, Казанлък и Карлово до Пловдив и обратно по същия маршрут от Пловдив в 16:25 часа следобед през Карлово и Казанлък за Горна Оряховица. Всяка сутрин този влак спира в града на розите в 9:29 ч. и се връща вечер в 18:45 ч., а пътникопотока се увеличава все повече. По неясни причини обаче, въпреки интереса към удобната услуга, догодина този влак няма да се движи.
Така след само години, през 2023-а казанлъчани отново ще трябва да си търсят друга алтернатива за пътуване до Пловдив, защото железниците ще го предлага само с неудобно прекачване в гара Карлово.
Също така жителите на града няма да имат възможността да използват и нощния бърз влак Варна-София, поради причината, че в ново предложения график не е включено спиране в Казанлък.
От страна на Община Казанлък е изпратено становище до областният управител Иван Чолаков, относно разглеждането проектен вариант на Графика за движение на влаковете за периода 11.12.2022 г. до 9.12.2023 г., което ще бъде представено на обществено обсъждане в Пловдив, в което Община Казанлък не е поканена да участва, като предложението е да не се нарушава създадената вече транспортна връзка, удобна за казанлъчани и жителите в района.