На 3 септември от 20.00 часа сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора ще бъде изпълнена с багри, музика и феерия от танци. Държавната опера - Ст. Загора ще представи отново спектакъла „Гето“ на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца.
Сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са дело на Мария Христова. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на операта. М. Пиаца поставя за втори път на българска сцена своя уникален спектакъл.
Идеята на „Гето“ е, „че човек се затваря в различни видове гета – от всичко, свързано с религията, расата, етническата принадлежност, до гетото на елита, на собствената емоционалност, интелектуалност и виртуалните самоограничения“. Границите им могат да бъдат преодоляни чрез съзидателна енергия. Гетото е въпрос на душевна нагласа, състояние на духа. Това е съвременна притча за гоненията на евреите. Символичният образ на еврейската душа извежда балетния спектакъл в сферата на метафората, на съхранената духовност и продължението на живота.
Основен музикален мотив е песента „Надежда“ – националният химн на Израел. Песента се изпълнява на живо от младата и талантлива солистка Елена Петрова – сопрано. В „Гето“ са прибавени и музикални мотиви на Горан Брегович, ромското „Джамале“ и унгарския плач на цигулките.
Марио Пиаца работи като хореограф в различни театри в Италия, Франция, Чехия, Сърбия, Канада, Венецуела, САЩ. Критиката определя творчеството му като съчетания на противоположности. За своя спектакъл „Гето“ получава наградата за изящни изкуства от Европейската еврейска асоциация в Лондон.
През 2018 г. маестро Марио Пиаца е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“.