Балетът „Спящата красавица“ за деца с премиера на 19 май Интересна версия за деца на знаменития балет на П.И.Чайковски - „Спящата красавица“ ще бъде представена на старозагорската оперна сцена. Хореографията е на балетните артисти Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Александър Марков, Калин Любенов, които танцуват в „голямата” версия на балета. Адаптацията на текста и режисурата са на Йова Петкова, ръководител на Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Красивите костюми, създадени специално за този спектакъл, са на Теодора Джамбазова, автор на костюмите във всички постановки на студията.
В „малката” версия на балета ще участва и Вокалната група към Детско-юношеската студия за опера и балет. За да е още по-интересно, младите артисти ще пеят и ще разказват историята – една от вечните приказки на детството. Текстът на песните е на Боряна Петрова, а вокални педагози са Инна Андреева и Боряна Петрова.
В представлението гениалният церемониалмайстор Каталабют ще приветства публиката в света на крале и кралици, придворни и прислуга, и разбра се -прекрасни феи.
Но една грешка ще изправи героите ни пред изпитание. На кръщенето на малката принцеса Аврора, дългоочакваното дете на кралската двойка, Каталабют е забравил да покани фея Карабос! Ще успее ли кръстницата на Аврора - фея Люляк, да успокои отмъстителната Карабос или съдбата на кралството ще е обречена завинаги?
И да знаете, и да не знаете края на приказката, ще ви бъде безкрайно интересно да присъствате на представлението на младите таланти от ДЮСОБ при Държавна опера-Стара Загора! Талант, страст и любов, с която възпитаниците на детско-юношеска школа са вложени във всеки детайл от балета-приказка „Спящата красавица”.
Премиерата на „Спящата красавица” за деца е на 19 май от 19 часа, спектакълът ще се играе и на 20 и 23 май, от 11 часа.