Държавна опера-Стара Загора ще открие своя нов оперен сезон със спектакъла на операта "Атила" от Джузепе Верди. Съвместната продукция на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия ще бъде представена на 29 и 30 октомври от 19.00 часа на сцената на Операта. „Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка. Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия. Адаптирана версия на мегапродукцията бе представена в Стара Загора на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ през лятото на извънредната 2020 година. Сега в Стара Загора пристига целият екип на постановката, който ще постави спектакъла в неговата оригинална режисьорска версия.

На 29 и 30 октомври зрителите ще видят една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее в умелото „съжителство” на голямата италианска традиция и високите технологии.

Режисьор на постановката е Енрико Стинкели, художник на костюмите е Салваторе Русо.
На диригентския пулт на 29 и 30 октомври ще застане италианецът Якопо Сипари, хормайстор Младен Станев. Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли. Басът Юлиан Константинов ще се превъплъти в ролята на хунския вожд Атила. На 30 октомври ролята на Атила ще изпълни великолепният бас Ивайло Джуров. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал и за първи път – тенора Ивайло Михайлов, в ролята на Одабела – Таня Иванова и Йоана Железчева, а в ролята на римския пълководец Ецио – Александър Крунев и Нико Исаков. Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев /Улдино/, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.