Това беше третата му клетва.
И всичките важни. Веднъж е полагал клетва пред Родината, втори път Хипократова и третата - отново пред Родината и българските граждани.
Последната е отпреди няколко дни и вълнението му от нея личеше и два часа след това. От онези хора е, които вдъхват едновременно и доверие, и респект. И задължително будят уважително отношение към себе си заради начина, по който работят.

Роден е в Казанлък, няма 50 години, има две деца, едното на другия край на Европа, другото тук. Един брак зад гърба си, десетки ангажименти и много приятели. От месец насам той и спътницата му в живота са определяни като „най-обществено ангажираното семейство“ в община Казанлък. Не е ясно кой от двамата „кара влака у дома“, защото и двамата са силни натури, малко чепати и много борбени. Взривяваща комбинация, която към момента носи ползи на много хора.
Така изглежда кратката визитка на един от най-интересните нови общински съветници на Казанлък, който не е част от групата „Експерти за Казанлък“, но е част от голямата арсеналска група, която представя Казанлък и гражданите на община Казанлък в новия Общински съвет.
Д-р Мехмед Мехмедов.
Други щрихи от портрета:

Завършил е ТМЕТ „Цвятко Радойнов“.
Първата му работа след училище е като заварчик в бившия „Стройрайон“. Възпитаник е на Медицинския университет в Стара Загора, син е на шивачка и сарач. Отраснал е в подножието на Тюлбето, където и до днес на едноименната улица под номер 17 живеят родителите му.
Има двама синове - един в Англия и друг - бъдещ медик най-вероятно, а сега възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“. Живее в един от най- хулените и най-интересни откъм перспектива квартал „Изток“, по думите на новия съветник от ГЕРБ.
Има хоби - интернет. И отскоро - Фейсбук. Но не като клюкарник, а като средство да научиш полезни и интересни неща. Светът днес е там, там е и специализираната литература, твърди д-р Мехмедов. Няма време за много други неща, защото работата и новите му ангажименти поглъщат всичко.
Въпреки това се старае да поддържа форма със специализирана медицинска литература, за която си краде време. След висшето образование започва работа в Спешна помощ – Казанлък. Колега е на д-р Апостол Терзиев, сега неин шеф, и на д-р Гешев, вече проспериращ емигрант в далечна Австралия.
Заради десетилетието, прекарано с болежките на жителите на Крън, се брои и го броят за половин крънчанин. Убеден е, че „електоралната му подкрепа“, заради която „скача“от 25-то на далеч по-предно място в листата на ГЕРБ за съветници, е именно оттам.
Бившето джипи и на половината Крън, а понастоящем - отговорник за медицинското обслужване в „Арсенал“ и специалист по трудова медицина.
От две седмици - и общински съветник от групата на ГЕРБ в Казанлък. Член на колектива на „Арсенал“ от 6 години.
Не е от ветераните, но пък много присърце приема работа си в „Арсенал“. Превърнал я е в нещо като своя втора лична кауза. Убеден е, че всяка уважаваща себе си фирма не може без специалисти като него по трудова медицина. Защото бъдещето на всяка фирма зависи от здравето, в прекия и преносен смисъл, на нейния колектив.
Боли го, че все още това трудно се приема и разбира от масовия български работодател, който няма навика и културата да влага средства за профилактика и здраве на своите работници.
А това е като бумеранг, връща се, при това бързо и с много негативни последици, категоричен е д-р Мехмедов.
От работа си в „Арсенал“, като специалист по трудова медицина и пряко отговорящ за профилактичните прегледи на работещите над 7 хиляди души вече във фирмата, е направил извода, че здравният статус на арсеналеца не е задоволителен. Той е част от общото състояние на нацията и отношението ни към здравето.
Обобщава здравният профил на масовия арсеналец така:
- Не е от най-болните работещи. Оплакванията му не са от професионални, а от социално значими заболявания.
- Храни се лошо.
- Не спортува.
- Небрежен е по отношение на здравето си.
- Преобладават сърдечно-болните и хипертониците.
- Търси лекарска помощ в последния момент.
- Основната част от хроничните и други сериозни заболявания /онкологични/ се откриват по време на профилактични прегледи.
- В голямата си степен заболяванията са фамилна обремененост.


И точно тук специалистът по трудова медицина вижда своята роля и тази на колегите си. Имат тежка задача в голямата фирма: да променят отношението на работещите към тяхното здраве, да ги направят съпричастни и отговорни. Да имат отношение и грижа превантивно, а не като „се обърне колата“. Още повече, че онкологичните заболявания протичат в лечимия си стадий основно безсимптомно. Това налага да сме още по-бдителни, а работещите още по-отговорни, разсъждава д-р Мехмедов от Медицинския център в „Арсенал“. От миналия месец на практика центърът работи с нова организационна структура и нови специалисти. Създадено е и партньорство с лекари от Медицински център „Мазалат“. Изготвя се месечен график на специалистите с приемните им дни и часове, който се публикува във фирмения вестник. Целта е ние да сме близо до работещите и да пестим тяхното време. И най-важното – да сме полезни на хората, казва бившето крънско джипи и припомня, че до края на този месец се провеждат профилактичните прегледи за над 1000 души, работещи на територията на Завод 2 във фирмата.
За бившето джипи на град Крън, което 10 години лекува крънчани, новото му амплоа на общественик и общински съветник ще му отвори нови ниши за полезност. Вижда се като активен член на здравната и на социалната комисии в местния парламент, като полезен за гражданите на общината човек, за арсеналци. Във фирмата работят все едно жителите и на Крън, и на Енина, взети заедно като численост, а това не е никак малко, пресмята д-р Мехмедов. Че е и прикрит лобист в добрия смисъл на думата за град Крън, не ще и съмнение, защото от години споделя живота си с избрания за трети мандат кмет на Крън Теменужка Люцканова. У дома е нещо като второ кметство, казва на шега специалистът по трудова медицина, за когото проблемите на Крън се „местели“ след 5 вечерта у дома. Люцканова е неуморна, а проблемите на хората, на обществото в Крън, нямат почивен ден, разсъждава новият общински съветник.

От позицията на изминалите и преживени години не е от ураджиите, нито от заклетите оптимисти за всичко и по всяко време. Гледа трезво, разсъдливо и от позицията на логиката на нещата човек. Затова е и убеден, че няма да е лесно. И че трябва да се раздели с куп надежди, очаквания. Илюзии д-р Мехмедов няма. Може би затова тези, които му се довериха и го предпочетоха пред други, не са никак малко. Трябва много работа, всеотдайна и отговорна, за да променим живота си, казва арсеналският доктор. Мехмед Мехмедов. Понесъл под мишниица и отговорността на третата си клетва: да работи за интересите на гражданите от община Казанлък.

Очеркът е публикуван в новия брой на вестник "Трибуна Арсенал". ще може да го четете тук днес, по-късно.

сн. Д-р Мехмедов по време на тържествената клетва в Общинския съвет на Казанлък