Меморандум за сътрудничество с училище от Монаката предстои да подпише директорът на казанлъшката математическа гимназия Красимир Дамянов, който заминава за японския град, близък на Казанлък, в началото на септември. Меморандумът ще бъде преподписан от българска страна догодина при гостуване тук на делегация от Страната на изгряващото слънце.

Директорът на ППМГ „Никола Обрешков“, член на листата за общински съветници „Експерти за Казанлък“, има жежко и откъм температури, и откъм работа, лято, видя екипът на „Трибуна Арсенал“, посетил елитното училище на Града на розите.


Първите за Казанлък ученици - приложни програмисти, започват обучението си наесен в Природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“, информира още директорът Красимир Дамянов. 17 момчета и 9 момичета с най-висок бал в областта попълват списъка на класа в новата, не само за гимназията, но и за града, специалност „Приложен програмист“.

Идеята за тази паралелка узрява постепенно, породена от необходимостта да се даде отговор на интересите на децата и желанието им още като ученици да имат възможност да работят в реална бизнес-среда. Начинанието се подхваща от директора Дамянов и двама негови колеги – преподавателите Бойка Сребчева и Здравко Димитров. Новото, с което специалността привлича най-добрите ученици от града, е не само програмата, по която те ще се обучават. Предимството на паралелката е, че след пет години учениците в нея ще получат заедно с гимназиалната си диплома за средно образование и Свидетелство за професионална квалификация, подобно на завършващите професионалните гимназии.

Така казанлъшката ППМГ се нарежда сред другите водещи математически гимназии у нас, които вече имат опит с програмистите-приложници: СМГ, ПМГ в Пловдив и Бургас. Както в тези училища, така и в Казанлък, новата паралелка се оказва най-търсената от родители и ученици, кандидатстващи след седми клас не само за града и общината, но и като цяло в област Стара Загора. Местата за „Приложен програмист“ се запълват веднага, тук са децата с най-висок входящ бал. Четири паралелки прием след седми клас реализира това лято казанлъшката математическа гимназия. Новият прием има, освен първата си професионалната паралелка, още три профилирани – математическа, природонаучна и „Софтуерни и хардуерни науки“. Приемът е изпълнен още на второ класиране, за малко да е факт още с първото. Резултатът от приема в ППМГ „Никола Обрешков“ ни удовлетворява, той показва, че училището продължава да поддържа високо ниво на обучение, да печели престиж, коментира за „Трибуна Арсенал“ директорът Красимир Дамянов, член на водената от изпълнителния директор на „Арсенал“ Николай Ибушев листа за общински съветници за мандат 2015-2019 година на местния парламент.

За времето от четири години казанлъшката математическа гимназия преживя много, споделя директорът Дамянов. „И хубаво, и лошо...“, казва той. Лошото обаче вече е минало. След проблема със срутването на част от сградата е минал пълен ремонт с укрепване на покрива и конструкциите и, влизайки в училището, нищо не подсказва за случилото се. Напротив – влизаме в едно модерно и подредено, чисто и спретнато училище, в което и през лятото се работи, за да се посрещнат учениците наесен в пълна готовност. Работи се и в Националния център по природоматематически науки, открит към гимназията. Текат часове по химия, биология, математика, физика и астрономия. Заниманията са с предимно местни деца, мисли се да бъдат разширени от новата учебна година чрез контакти и съвместна дейност с математическите гимназии от Ямбол, Сливен и Стара Загора, с които да се организират общи състезания.

На портала ни посреща охраната, която уведомява, че директорът е зает – съвещание. Всъщност, официално директорът е в отпуск. Но само официално... Работа има, но за „Трибуна Арсенал“ Красимир Дамянов винаги е намирал време. Намира и сега.
Още преди входа на училището строителна суматоха подсказва, че тук се случват разни хубави неща. Бърз поглед подсказва – поставя се нова ограда край двора – по-висока и по-безопасна за учениците в часовете на спортното игрище. Оградата се подменя със съдействието на Община Казанлък. „В интерес на истината, трябва да кажа, че общинската подкрепа тук е факт във всяко отношение“, казва директорът. В лицето на кмета Галина Стоянова и заместниците ѝ училището намира полезния за развитието му диалог, очертава перспективи.
Решаващо и стратегически правилно бе решението на Общината относно бързото изграждане на Центъра за природоматематически науки и ремонта на училището, убеден е директорът. Всяко забавяне, от каквото имаше опасност поради редица процедури, щеше да бъде пагубно за нас, обяснява той.

Най-новата обща инициатива, която Общината и гимназията поемат, е намерението за побратимяване с училище в Япония. След по-малко от месец, в началото на септември, Красимир Дамянов заминава за Страната на изгряващото слънце. Гостуването в близкия на Казанлък град Монаката е с цел подписване на Меморандум за сътрудничество. Предложението за Меморандума е отправено от ръководството на гимназията пред кмета на Монаката по време на гостуване на японска делегация в ППМГ „Никола Обрешков“ за Фестивала на розата през 2013 година. Идеята обаче е още по-отдавна – от 2010-а година. Тогава ученици на гимназията, част от колектива на Фолклорния танцов ансамбъл „Арсенал“, провокират свои ученици да научат повече за далечната страна и образованието там. Ежегодните турнета в Монаката и Фукуяма са поводът, който „запалва“ интереса на децата, признава директорът Красимир Дамянов. Това е началото. После казанлъшките млади математици търсят информация и приятелства с единомишленици в интернет. Проучват системата на японското образование, имат интерес. Така се стига до решаващата стъпка: предстоящото подписване на меморандум за сътрудничество, за което директорът Красимир Дамянов ще пътува до Монаката преди началото на новата учебна година с групата на ФТА „Арсенал“, която отива на поредно турне в Япония. Подписването става във времето на отбелязването на 20-тата годишнина от установяването на близките братски отношения Казанлък – Монаката, припомни за „Трибуна Арсенал“ художественият ръководител на Фолклорния танцов ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов. Както е известно, за приноса си в това приятелство, миналата година той стана носител на японския държавен Орден на изгряващото слънце – Сребърни лъчи. Стоянов, който е и Почетен гражданин на Казанлък, също е член на „Експерти за Казанлък“.

Над 680 казанлъшки деца учат в МГ-то

Училището, което даде старт на инж. д-р Петко Динев, който след кариера в САЩ стана известен с високотехнологичните си камери, които снимат в Космоса и в Холивуд, и на проф. Теньо Попминчев, обявен за един от десетте най-перспективни учени в света, продължава да привлича млади природо-математически настроени умове. Трима от тях – деветокласниците Александър Глушков и Александър Проданов и десетокласникът Стилян Иванов имат покана от проф. Попминчев за стаж в неговата лаборатория в Университета в Сан Диего, Калифорния. Заминаването ангажира обществото в Казанлък в набирането на средства за пътуването им. Според директора Красимир Дамянов, привлекателността на училището, което той ръководи, разбира се идва от възможностите за по-добра професионална и житейска реализация, която дават изучаваните тук науки. Но не само. Тук работят 44 отлични казанлъшки учители. “Нашият екип от преподаватели, смея да го твърдя, е най-добрият в област Стара Загора. Ние имаме учители по всички дисциплини, обучението е на високо ниво не само в природоматематическите предмети. Отлично е и обучението по останалите дисциплини. При нас слаб учител няма“. Красимир Дамянов признава, че и тук има проблем с набирането на млади учители. Но все пак такива идват тук и за тях това работно място е предпочитано. Нещо повече – напоследък именно младите преподаватели класират деца на национални олимпиади.

И млади, и опитни обаче имат, освен образователната подготовка, и една друга цел, категоричен е директорът. На това той особено държи: идеята на всички е децата да се чувстват добре тук, да свързват училището с положителни емоции. „Труд и положителни преживявания“ – това е формулата, която следват в ППМГ „Никола Обрешков“. Следват традицията и надграждат.
Така е и в случая с „Приложен програмист“. Новата паралелка надгражда опита от сегашното обучение по софтуерни и хардуерни науки, което обаче изисква допълнителни занимания в събота и неделя, за да могат учениците да завършат не само с гимназиална диплома, но и със Свидетелство за професионална квалификация в ръце. Така от 37 първоначално желаещи, заради допълнителната заетост, отпадат повече от половината. Стартът на новата специалност решава този проблем.
По начало, според директора на МГ-то в Казанлък, проблемите са част от естественото развитие на нещата. Те са за това, за да се решават. Като задачите по математика... Е, някои от тях нямат решение, но с мозъчния тръст, базиран тук, нещата, явно, стоят по друг начин. Отличният екип е принцип, който държи училището в кондиция вече половин век по правилата, зададени тук от основателя му Кольо Горчев преди цели 50 години. Математическата гимназия на Казанлък влиза в своята юбилейна година и сегашният директор Красимир Дамянов абсолютно знае какво точно означава това.


Диана Рамналиева, автор във в. " Трибуна Арсенал"