„Арсенал“ АД е един от най-големите дарители в приключилата кампания за закупуване на съвременна специализирана апаратура за Комплексния онкологичен център в Стара Загора, която позволява по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Договорът за дарение, което е в размер на 10 000 лева, бе връчен лично от генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев на Даниела Димова от Обществения дарителски фонд, титуляр на сметката за благотворителната инициатива, на празнична вечер на 31 август 2021 г. Точно една година след обявяване на кампанията под мотото „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“, стартирала навръх Илинден 2021-ва, дарители и дарени отново се събраха. Този път, за да отчетат, че съвместната инициатива е приключила успешно и апаратурата вече е инсталирана в онкоцентъра в Стара Загора.

Поздравителен адрес от името на инж. Николай Ибушев бе връчен на д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център – Стара Загора, от инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация“ в „Арсенал“ АД. В поздравлението се казва: „Това благородно начинание е поредното доказателство, че когато една кауза намери съмишленици и те си подадат ръка, за да помогнат на хора в беда, тя не може да завърши по друг начин, освен с успех. Искрено се надявам, че този жизненоважен апарат и възможностите, които той дава за по-бърза и по-добра диагностика, животът на хората с онкологични заболявания ще бъде значително облекчен. От сърце Ви пожелавам новата медицинска апаратура да Ви служи дълго и безотказно. На Вас и на целия лекарски екип желая професионално удовлетворение от високохуманната Ви работа – така че, оздравелите хора да стават все повече и с вдъхнатата от Вас вяра да се радват на живота!“. От своя страна д-р Петьо Чилингиров благодари на „Арсенал“-Казанлък за дарението за закупуване на Автоматизирана система за имунохистохимични изследвания. В благодарствения адрес до дружеството той казва: „Получената съвременна специализирана апаратура ще подобри качеството на оказваните от лечебното заведение здравни услуги и ще допринесе за разширяване на диагностичните възможности в полза на пациентите. Високо оценяваме този благороден акт на съпричастност и подкрепа!“.

Новата апаратура е производство на американската компания Biocare Medical. „Aпаратът Oncore Pro е на високо технологично ниво, напълно автоматизиран и на практика елиминира възможността за грешка в резултата, като, разбира се, най-важна остава компетентността на специалиста патолог, който разчита визуализирания хистологичен препарат. Фирмата доставчик успя да предложи на българския пазар техниката на цена от 120 000 лв. и да я задържи повече от една година. По техни данни средната продажна стойност в световен план е 180 000 евро“, съобщи д-р Петьо Чилингиров. Той посочи още, че инсталираният в онкоцентъра апарат е трети за България на този производител и първи в такова лечебно заведение.

След апел на управителя на КОЦ-Стара Загора за подкрепа на онкоцентъра първа зад каузата застана Милена Колева, председател на Районен съд – Стара Загора. Тя покани Н. Впр. Старозагорския митрополит Киприан за патрон на инициативата, в която бързо се намериха съмишленици от страна на общините в региона, бизнеса, граждани, неправителствени организации. Старозагорска митрополия също дари 10 000 лева. Служители и ръководен екип на „Менада“ са се отзовали на апела със свои дарения, чиято обща сума е в размер на 17 300 лева. А Народно читалище „Просвета-1870“ - Свиленград, специално е организирало благотворителен концерт за каузата, на който са събрани близо 1400 лева. Така от дарения на хора и фирми са събрани 85 000 лева, 35 000 лева са дарени от Община Стара Загора, информираха от Обществения дарителски фонд. Със средствата е закупена апаратурата и консумативи.

„Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД е регионален център за лечение на пациенти с онкологични заболявания от областите Стара Загора и Сливен, а за специфични медицински изследвания и на пациенти от Хасковска, Ямболска и Кърджалийска области. Регистрираните пациенти за постоянно диспансерно наблюдение, периодични прегледи и изследвания към момента са 20 000, а всяка година се регистрират около 2000 нови онкологично болни.