Американеца от България, разминал се с „Титаник”

Праправнукът Минчо Минчев от Казанлък разказва интересната история, изследвайки своя род

На 14 април 1912 година, в 23.40 часа най-луксозният за времето си пътнически кораб „Титаник” се сблъсква с айсберг, по време на първия си трансатлантически рейс от Саутхемптън до Ню Йорк. Агонията на считания за непотопим британски лайнер продължава два часа и четиридесет минути. В 2.22 минути на 15 април „Титаник” потъва, при което загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите не е установен – по данни на „Лойд“ загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават в Америка завинаги.

На косъм от смъртта се разминал един българин, чийто праправнук живее и работи в Казанлък. Димитър Бонев Калайджиев, роден през 1885 година в село Дъбово, прави планове да замине в Америка, за да припечели достатъчно пари за своето семейство. Оженил се е наскоро, има син Боньо на една годинка, за когото иска да осигури по-добър живот. Научил за огромния кораб, който тръгва от пристанище в Англия и който ще го отведе до мястото, където ще сбъдне своята мечта. Само че, нещо се объркало, събраните пари за билет не му стигнали и Димитър Бонев Калайджиев от село Дъбово не успял да се качи на парахода за Страната на неограничените възможности. И извадил огромен късмет.

По спомените за невероятния житейски път на Димитър Бонев Калайджиев тръгва един млад казанлъчанин - Минчо Минчев. Той е завършил Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”със специалност „Стопанско управление” и е защитил магистратура в Юридическия факултет на същия университет. В момента работи в администрация. От малък проявява изключителен интерес към историята. През последните години упорито издирва архивни документи и снимки, за да стигне колкото се може по-назад във вековете и да подреди клонките на своето родословно дърво. „Проучвам архиви за моите родове, които идват от Балкана, около района на Трявна и Жерговец, бившата околия, наречена Съединените щати, заради разпръснатите махали, а сега се числят към село Димовци, община Гурково. Именно от Жерговец идва и родът Маркоолу, от който е и Димитър Калайджиев, наречен Американеца, защото той все пак успява да стигне до Америка”, разказва неговият праправнук, правнук на първородния му син Боньо и внук на внучката му Пенка.

Въпреки трагедията с „Титаник”, Димитър Калайджиев не се отказал и на следващата година, през 1913-а, отново тръгнал на гурбет. Корабът го отвел в Източно Толедо, щата Охайо. Оказало се, че освен него, още двама дъбовци заминали за Щатите – Трифон Стойнов и Руси Радев, който след завръщането си се преселил в Казанлък и работил като пещар в „Арсенал”. За това разказва Васил Марков в книгата си "Дъбово - поглед в родното гнездо". В Америка имало и много преселници македонци, дори в близост до Толедо и досега има градче, което се нарича Сандаски.

В Охайо Димитър работил 10 години като градинар. Върнал се през 1923-а в България и донесъл първите в района джинсови панталони на своя поотраснал син. Заварил и дъщеря си Деля, която се родила малко след заминаването му за Америка. Имал намерение отново да се върне в Толедо, като искал да вземе и сина си, но майка му и жена му твърдо се противопоставили. В Дъбово отворил дюкян, работил и като бригадир на пътя Бургас-София, където полагали чакъл. Занимавал се и с политика. Бил начетен човек, спечелил уважението на своите съселяни, ходел стегнато с костюми и шапка.


Децата на Американеца - Деля, Боню, Пена и Руса


Синът Боньо, снимката е от 15 ноември 1943 г. в Гюмюрджина

Заради пребиваването му в Америка, го нарекли Американеца и този прякор се предавал на неговите наследници. Често обичал да казва: „И тук е Америка, стига да ти се работи”. Починал през 1933 година, едва на 48 години.

Имал още две дъщери – Пена и Руса. Дъщерята на Деля - Стефка, и до днес пази снимки и спомени за своя дядо Американеца. А правнукът на Димитър – Радослав Димитров Калайджиев, е наследил неговия приключенски нюх и също работи в чужбина. Освен това, на външен вид е пълно негово копие. Връстникът на Минчо и негов братовчед, също праправнук на Американеца, пък е наследил и трите му имена - Димитър Бончев Калайджиев.


От задълбоченото издирване на архиви и упорито събиране на спомени, Минчо е открил още много интересни факти за хората, основали неговия род. Стигнал е и до една любопитна подробност, която има сантиментална стойност. Близо до Дъбово се намира старинен римски мост, може би един от най-старите в България. Покрай него е пътят, по който някога е минавал Американеца...