Ако не внимавате, знанията на вашите учители отиват на вятъра


С тези думи се обърна легендата в казанлъшкото образование Христо Гъдев към учениците от Механотехникума по време на откриването на новата учебна година. Дългогодишният директор на Механото леко смъмри учениците от задните редици, които си приказваха по време на официалната церемония, а те приеха радушно забележката и го поздравиха с бурни ръкопляскания. Ветеранът учител излезе от клишетата за знанието и образованието, които заливат всички училищни дворове на 15 септември. Давайки висока оценка на всичко, което се прави за обновяване на базата и оборудване с модерна техника в професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, той напълно отговорно заяви, че учениците са длъжни да използват знанията на своите преподаватели, тогава процесът на учене има смисъл.


Иначе първият учебен ден във всички училища в община Казанлък премина почти еднотипно. Приветствия, музикални програми, българският химн, „Ода на радостта“ и „Многая лета“, цветя, знамена, балони, учители, родители, нови тоалети, малки и големи ученици. Радост и празнични искри. В механото учениците връчиха „Клетва за вярност“ на директора Мариана Демирева, запалиха и факел на знанието. Почти във всички училища директорите отчетоха, освен обновени бази, и увеличение на новоприетите ученици спрямо миналата година. Вероятно в резултат на спешните мерки, които предприеха общините в България за привличане и задържане на учениците в учебните заведения.


И този ден ще отмине, а утре започва истинският учебен процес. Може би от утре някои ще започнат да строят магистралата, за която говори начинаещият учител Войтех Колар, или ще се вслушат в думите на ветерана Христо Гъдев, който, макар и не толкова директно, намекна, че ако учениците не внимават в час, нищо няма да влезе в главите им. Каквото и да изберат от двете, все е печелившо за българското образование, напук на мрачните статистики за неграмотни и неучещи деца в България. Защото те не бива да са истина.