9 коледни дръвчета спечелиха награди, започва нов конкурс

Девет са естествените коледни дръвчета, които спечелиха награди в конкурса, организиран от Община Казанлък, „Украси дърво за Коледа”. В надпреварата участваха детски градини, училища и читалища на територията на общината, които трябваше да украсят естествени дръвчета пред своите сгради. 25 коледни елхи участваха в оспорваното състезание и всички малки и големи деца, ученици, техните учители и читалищните дейци, които се бяха включили в него, показаха въображение, талант, сръчност и желание Коледният дух да се засели в тези дръвчета, за да носи радост и усмивки.

Специално сформирана комисия обиколи местата, където са разположени участващите в конкурса коледни дръвчета и след труден избор реши първо място да присъди на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за коледното дръвче, изработено с много фантазия и с участието на всички ученици и техните преподаватели. Всеки клас е направил снимка, която е поставил в прозрачна топка като коледна играчка, а върху бели ангелчета са написани коледни пожелания. Коледното дръвче умело е композирано с други елементи, създаващи ведро настроение.

Второ място спечели Детска градина N17 „Славейче” за нейното коледно дръвче, което прилича на автентична сурвакница с гирлянди от истински пуканки и ръчно изплетени играчки. Към това се прибавя и красивата коледна украса на дръвчето във филиала на градината в село Ръжена.

На трето място е Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” с коледно дръвче, при което младите художници са показали креативност и иновация в използването на материалите – от непотребни пластмасови бутилки те са направили ефектни коледни играчки и коледна звезда.

Специалната награда спечели Детска градина N2 „Снежанка”за най-оригинална идея. Коледните играчки са красиви, но и много полезни, защото те представляват хранилки за птици. Така идеята за Коледа се превръща в реалност, защото децата се учат на грижовност, на добротворство и милосърдие.

Още пет отличия за прекрасни идеи и изпълнения бяха връчени – на читалище „Просвета – 1908“ в село Овощник за европейска елха, на ПГ „Иван Хаджиенов” за най-нестандартно решение, на Детска градина N16 за елха от приказките, за ОУ „Георги Кирков” за най-мащабна елха и на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” за коледна композиция.

Заедно с този конкурс приключи и още един – за есенни снимки на Казанлък, като първо място спечели Янко Янакиев за фотоса си "Есенна нирвана край Казанлък", направен на микроязовир "Бончово кладенче". На второ място журито класира фотокадърът на Елеонора Иванова, запечатал детските площадки в града, и 3-то спечели Ахмед Емин с "Приказните гори на Розовата долина", който, според гласуването във Фейсбук стана първенец с най-много 1700 харесвания.

Освен с финансови поощрения, победителите бяха поздравени с изпълнения на деца от вокалния клас на Ганка Добрева и пожелания от Община Казанлък за весели Коледни празници.

Веднага бе обявен следващият фотоконкурс на Общината, наречен „Зимни вълшебства в Казанлък”. Зимни пейзажи и приказни коледни светлини примамват любителите на фотографското изкуство да покажат усет и майсторство.