70 на сто от старите асансьори се нуждаят от капитален ремонт Около 90 000 или над 70% от старите асансьори у нас не отговорят на изискванията за сигурност и трябва да бъдат спрени, твърдят експерти от Българската асансьорна асоциация.
Старите асансьори, които са произведени до 1992-1993 година, от бившия завод на гара Искър в София, са повече от 90 хиляди, изчисляват от Асоциацията. Според специалистите, те не са поддържани така, както е по инструкция. Според техническата документация асансьорите с до 9 спирки подлежат на капитален ремонт след 15-ата си година, а това никъде не е направено.
Такъв ремонт означава, да бъде демонтиран и изваден целият асансьор, да бъде закаран в работилница или лаборатория и всичко износено да се ремонтира или подмени, затова експертите твърдят, че тези съоръжения са рискови при експлоатацията им.
Асансьорните техници искат и увеличение на таксите за техните услуги, защото ниското заплащане и в същото време голямата отговорност, която носят, правят професията непривлекателна. Така цели региони в страната има опасност да останат без специалисти, извършващи тази дейност.