670 казанлъчани подкрепят паметна плоча на Никола Петков

Подписка от 670 казанлъчани подкрепя идеята да бъде поставена паметна плоча на земеделския лидер Никола Петков в Казанлък. Решението за нейното поставяне е в правомощията на Общински съвет-Казанлък, който ще заседава на 25 юли т.г. и точката е включена в дневния ред на сесията. Инициативата намира подкрепа не само сред гражданите, но и сред общинските съветници. Двете комисии в местния парламент – Комисията по култура, информационни средства и вероизповедания и Комисията по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт, подкрепят предложението. Положително становище изразяват Исторически музей „Искра” в лицето на неговия директор д-р Момчил Маринов и главният архитект на Общината арх. Георги Стоев. Посоченото място е на булеварда, носещ името на Никола Петков, на фасадата, вдясно от входа на зала „Инфра”. Плочата ще бъде мраморна с лика на земеделския лидер и надпис: „Никола Петков 1893-1947 година. Демократ, земеделец, патриот и родолюбец”.

Идеята е на Инициативен комитет от ПП „Обединени земеделци”, ПП „Никола Петков” и Сдружение „Демократичен Казанлък” във връзка със 125-годишнината от рождението на земеделския лидер, която се навърши на 21 юли 2018 година. Но поради недостатъчно събрани подписи в краткия срок от започване на инициативата, поставянето на паметната плоча се отложи за тази година.

През 1991 година първите казанлъшки общински съветници след демократичните промени в България гласуват булеварда покрай Стара река да се преименува от „Първи май” на „Никола Петков”. Предложението идва от земеделеца Константин Пътников. Шест години по-късно, в Казанлък се провежда национален форум на БЗНС и Коста Пътников дава идеята да бъде поставена паметна плоча на лидера на земеделците, убит от комунистическия режим. За съжаление, Пътников умира през 2000 година, а желанието му да се почете паметта на Никола Петков с възпоменателна плоча чака вече 22 години.

Плочата ще бъде издигната със средства от дарения. На практика цялата сума е събрана, тъй като по време на своето посещение в Казанлък на 2 март 2019 година Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 г. и лидер на Българския земеделски народен съюз, дари 400 лева, които са напълно достатъчни за изработването на паметна плоча на Никола Петков в Казанлък.

Никола Димитров Петков (21 юли 1893 – 23 септември 1947 г.) е български политик, лидер на БЗНС, убит от комунистическия режим. Син е на политика Димитър Петков. Брат е на Петко Д. Петков, убит от наемен убиец през 1924 г. В политическия живот Никола Петков навлиза в началото на 1930-те години. Участва в учредяването на Националния комитет на Отечествения фронт през 1943 г. и в установяването на новата власт през 1944 г. През 1947 г. е осъден на смърт чрез обесване заради съпротивата му срещу налагането на комунистическия режим. Измъчван и убит с чук, после качен мъртъв на бесилото. Това се случва на 23 септември 1947 година.

На 23 декември 2016 г. Никола Петков е удостоен посмъртно от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ - I степен „за извънредно големите му заслуги в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната му гражданска позиция и противопоставянето му срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.