53-годишен мъж от Николаево е обвинен в братоубийство

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Стефан Ц., на 53 г. от гр. Николаево, за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

През месец юни 2015 г. е бил подаден сигнал за изчезването на Илия Ц., на 41 г. от гр. Николаево, който е бил обявен за общодържавно издирване и е започнало досъдебно производство. На 14 декември 2015 г. в землището на с. Зимница, общ. Николаево, са били намерени кости от човешко тяло и дрехи. Назначена е била ДНК-експертиза. Според заключението на вещите лица костите и дрехите са били на изчезналия Илия Ц. Установено е, че смъртта е настъпила вследствие на огнестрелна рана в областта на гърдите. След проведени действия по разследването е установено, че извършител на деянието е брат му Стефан Ц., който е бил задържан на 3 май 2016 г. и е привлечен като обвиняем.

Според събраните доказателства, на 1 април 2015 г. в гр. Николаево, обл. Стара Загора, обв. Стефан Ц. умишлено е умъртвил брат си Илия Ц. с незаконно притежавано от него оръжие – преправена ловна пушка. Той го прострелял в гърдите и на следващия ден изхвърлил трупа му в река Тунджа. По данни на разследването това се е случило след многократни скандали между двамата.

Обвиняемият Стефан Ц. е направил пълни самопризнания. Проведен е следствен експеримент, при който обвиняемият е посочил механизма на убийството и мястото, където впоследствие е изхвърлил трупа.

На 5 май 2016 г. Окръжен съд-Стара Загора, по искане на прокуратурата, е наложил мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Стефан Ц. заради влошеното му здравословно състояние.