Жителите и гостите на Павел баня ще могат да „надникнат“ в миналото на курортния град в специалния Интерактивен исторически център, който ще заработи в сградата на Народно читалище „Напред – 1903 г.“. Официалното откриване ще се състои в четвъртък от 17 часа, информират от пресцентъра на Община Павел баня.

Посетителите ще имат възможността да "надникнат" в миналото, посредством компютърни 3D модели на сградите на „баните“, парка и централната част на града през 30-те и 40-те години на миналия век, видео и звук, представящи творчеството на видни граждани на града, виртуални галерии с картини на местни художници, които не могат да се видят в художествените галерии. Ще бъде представен модел на родната къща на световно известния тенор Тодор Мазаров, заедно с арии от опери изпълнени от него, както и Чудомир със звук, картина и видео, художника Марко Шивачев, кукерските игри с видеоматериал.

Целта на „Интерактивен исторически център“ е да пробуди интересът на младите към миналото на града, възползвайки се от възможностите на съвременните технологии, посочват от общината.