388 хиляди лева, които ще бъдат използвани за обезопасяване на покрива на Паметника на Бузлуджа, отпусна Министерството на културата, съобщи в Казанлък арх. Дора Иванова, председател на Фондация „Проект Бузлуджа” и основна движеща сила за реставриране, консервиране и вдъхване нов живот на грандиозния монумент на върха. Това са първите средства от държавата от началото на "Проект Бузлуджа". Те ще се използват за сваляне на отломките от покрива, създаващи реална опасност за хората вътре в съоръжението, както и за обезопасяване на покривната конструкция. За целта ще бъде използвана помощ от алпинисти. Тези дейности трябва да приключат до края на тази година.

До момента получените средства са от фондация „Гети” – общо 400 хил. лева. С тях бе поставено началото на дейността по паметника - използвани са за разчистване на монумента, реставриране и консервиране на мозайките от вътрешния кръг. Със средства в размер на 90 хил. лв., събрани в първото издание на Фестивала OPEN BUZLUDZHA през 2021 г., са реставрирани и консервирани мозайките от външния кръг на монумента. С настоящата сума от Министерството на културата, общо до момента средствата за паметника са 878 хил. лева, което за този мащаб и обем на работа никак не са много. А средствата, които организаторите се надяват да съберат от тазгодишния Фестивал, ще бъдат насочени към отваряне на сградата.

Три дни ще продължи Фестивалът OPEN BUZLUDZHA 2022, който ще премине под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа”. Откриването на мащабното арт събитие е на 19 август, петък, в 17.00 часа. В събота са предвидени концерти на 11 групи, а в неделя Държавна опера – Стара Загора, ще изнесе джаз-спектакъл. В пребогатата програма са включени много събития, които ще се осъществяват на 3 сцени – една основна на поляната при хижа „Бузлуджа” и две допълнителни. Предвидени са креативни събития като мапинг, 3D-рисунки върху сградата на монумента, светлинно шоу, радио-балет и още невероятни изненади за посетителите. Участие ще вземат 130 музиканти, които са доброволци, 30 доброволци, работили на терен, плюс още 200 доброволци за самия фестивал. Едно наистина грандиозно културно събитие, за което са осигурени и безплатни автобуси, тръгващи от ж.п. гара Казанлък до поляната и обратно (виж разписанието в края на текста).

Билетите за фестивала са 39 лева за 3 дни при предварително закупуване, 49 лева при закупуване на място и 29
лева за един ден. Има и редица безплатни опции.

Следващите стъпки в реализацията на „Проект Бузлуджа” са насочени към проучване, проектиране и изграждане на покрива на огромното съоръжение. Според предварителни изчисления, това ще струва близо 5 млн. лева, но пък така монументът вече ще бъде напълно готов за туристи. Ще се работи и по туристически пътеки в близост до него.

Разписание на автобусите за фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022:

На 19-ти август /петък/ автобуси за Бузлуджа ще тръгват от ж.п. гарата в Казанлък в 15:30, 17:40 и 20:00 часа, а обратно от фестивалната поляна – в 16:30, 18:30 и 2:00 часа.

На 20 август /събота/ транспорт за върха е предвиден в 9:10, 11:40, 17:40 и 20:00 часа, в обратна посока – в 10:10, 15:30, 18:30 и 2:00 часа.

На 21 август /неделя/ за Бузлуджа ще се пътува в 9:10, 11:40 и 17:40, а за Казанлък автобусите ще тръгват в 10:10, 15:30 и 22:30 часа.