32 години след аварията в Чернобил

Днес се навършват 32 години от най-голямата ядрена катастрофа в историята- аварията в Чернобилската АЕЦ.


През нощта в един часа и няколко минути на 26 април 1986 г. се взриви най-новият Четвърти енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил.
Реакторът бе напълно унищожен и огромно количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в околната среда.

Инцидентът се разглежда като най-големият по рода си в историята на ядрената енергетика, като пострадали хора и икономически загуби. 134 души получили лъчева болест в една или друга степен. Повече от 115 хил. души от 30-километровата зона са евакуирани. За да се елиминират последиците, бяха мобилизирани значителни ресурси, повече от 600 хиляди души участваха в ликвидирането на последствията от аварията.
Какво се случи и по чия вина все още се спори повече от четвърт век. Някои анализи показват, че единственият начин да се достигне до аварийна ситуация от такъв мащаб е комбинация от неправилни действия на персонала и конструктивен дефект във водещата част на управляващите реакцията пръти.
След инцидента в Чернобил в конструкцията на реакторите от тип РБМК се внасят редица промени, които довеждат до така нареченото второ поколение реактори РБМК. При тези реактори е невъзможно да се достигне положителен коефициент на реакцията, което означава, че при тези реактори е невъзможно да се повторят процесите довели до аварията в Чернобил.
Заради аварията в Чернобил световната ядрена енергетика претърпя сериозен удар. Под натиска на общественото мнение от 1986 до 2002 г. в Северна Америка и Западна Европа не е построена нито една нова атомна електроцентрала. Предразсъдъците спрямо ядрената енергетика, въпреки нейната ефективност, продължават и до днес.
Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

Източник:
dnes.bg