След 30 години Казанлък отново е домакин на Държавното първенство по ориентиране. В далечната 1985 година около гр. Павел баня и язовир Копринка се е провеждало Държавното републиканско първенство за мъже и жени, във всички възрастови групи, а през последните 7 години организаторите от града на розите са правили всичко възможно днес то да се случи на територията и на община Казанлък.

Пристигналите в едноимения парк "Тюлбето" са около 302 участници, представящи 24 клуба от цяла България. В спортната дисциплина участват мъже и жени от всички възрастови групи. Това са участници от 12 до 55 години и такива над 55. В зависимост от възрастовата група, участниците изминават маршрут от 6 до 22 километра. Картата за маршрутите е изработена от Благой Иванов в продължение на 2 години. "Това е едно богатство за казанлъшкото ориентиране, като картата е една от най-точните и най-пълните." това разказа пред репортер на сайта "ЗаКазанлък.БГ" Христо Ангелов, един от организаторите на мероприятието.

Държавното първенство по колоориентиране в Казанлък се провежда в рамките на 3 дни. Първият ден се проведе Къса дистанция на територията на село Енина от ОУ "Христо Ботев" до стадион "Бузлуджа". Вторият ден се проведе Дълга дистанция, като началната точка бе парк "Тюлбето", източно от хотел "Зорница" и финалната точка е Националната гимназия по пластични изклуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов". В неделя се провеждат Щафети със старт и финал източно от Полицейската школа в Казанлък.

В рамките на Първенството, на 1 юли бяха открити и съпътстващи изложби на витрината на Информационния център на ул. „Искра” 4 в Казанлък – „Картите в Казанлъшко”, „Мигове от Енина – 300 снимки от селото” и „Мигове от парк „Тюлбето”. На финалите в Казанлък ще бъдат изложени и детски рисунки на тема „ Ние от колоориентирането”.

Организатори на Държавното първенство по колоориентиране са Българска федерация по ориентиране, Община Казанлък, кметство Енина, Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Казанлък и Спортен клуб „Орлово гнездо”.