27-ите Чудомирови празници в Казанлък се отлагат, заради въведените строги противоепидемични мерки в България от 22 март за срок от 10 дни и издадената в тази връзка заповед на министъра на здравеопазването, но онлайн ще бъде излъчена голяма част от събитията в програмата. За това съобщи директорът на ЛХМ "Чудомир" Добрина Матова. В заповедта на министър Костадин Ангелов изрично се казва: " Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.). Същото се отнася и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

За втора поредна година, заради пандемичната обстановка в света и въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 у нас, празниците, посветени на Димитър Чорбаджийски, няма да се състоят в дните от 25 март до 1 април. За втора поредна година богатата и разнообразна програма, подготвена от фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ – Казанлък, няма да бъде представена пред публика.

Но този път почитателите на творчеството на Чудомир, казанлъчани и техните многобройни приятели ще могат онлайн да съпреживеят част от подготвените културни събития. По думите на директора на музей „Чудомир“ онлайн ще бъде излъчена научната конференция „Нашенци – век по-късно, все така живи“, посветена на 131 години от рождението на Димитър Чорбаджийски и 126 години от рождението на съпругата му – художничката Мара Чорбаджийска. Изложбите като „Непознатият Чудомир“, „Из колекциите на на Димитър Чорбаджийски – Чудомир“ – шевици, икони, картички, монети и марки, „100 години от рождението на Теню Пиндарев“ и други ще бъдат представени онлайн на Фейсбук страниците на ЛХМ „Чудомир“, „Димитър Чорбаджийски – Чудомир“ и на сайта на музея.

Съботното матине на 27 март със заглавие „Духът на романтизма“ – концерт на Надежда Цанова – пиано, и Росен Идеалов – кларинет, също ще може да се гледа и слуша във виртуалното пространство.

Организаторите на празниците имат амбицията да представят онлайн и участниците в националните детски конкурси „Чудонемирчета“, „Малките нашенци“ и „Присмехулници“.