170 години памет: Казанлък почита Ботев Почит към подвига на Христо Ботев и неговите четници и на всички загинали за свободата на България ще бъде отдадена на 2 юни от 10.00 часа пред паметника на поета в казанлъшкия парк „Розариум”. Честването е организирано от Община Казанлък и в него ще се включат много граждани, представители на местната власт, както и гости от побратимените на Казанлък градове, които са тук по повод 115-ия Празник на розата.

През 2018-а се навършват 170 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. В програмата са включени слова за неговото дело и творчество и поднасяне на венци и цветя пред монумента, издигнат с дарения от родолюбиви казанлъчани.

През 2015 година членовете на групата „Експерти за Казанлък” и представители на партия „Атака” в Казанлък с председател Драгомил Иванов обединиха усилията си, за да изградят паметник на Христо Ботев в парк „Розариум“. Идеята дойде, след като в навечерието на 2 юни съветниците от „Експерти за Казанлък” дариха средства за възстановяване на Ботевия монумент в парк „Херъстръу“ в Букурещ. Инициативата за реставрирането на паметника в румънската столица бе на изпълнителния директор на "Арсенал"АД Николай Ибушев, след като по време на неговото посещение на 3 март в Букурещ вижда окаяното състояние на монумента там.

Няколко месеца по-късно Експертите и кметът Галина Стоянов подкрепят патриотичната идеята на родолюбците и на самия Драгомил Иванов, който от 2012 година радее за такъв паметник в Казанлък. Монументът е изграден с финансовата помощ на „Експерти за Казанлък”, с лични дарения на Николай Ибушев и на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства, проведена от партия „Атака” в града на розите. Общата стойност възлиза на 14 950 лева, осигурени изцяло от дарения. Бюст-паметникът е висок 2.50 метра и е изработен от мрамор, камък и месинг. Негови автори са казанлъшките скулптори Ваньо Колев и Николай Фитков.

Откриването на паметника бе през октомври 2015 година и оттогава на датите, свързани с Ботев – 6 януари - деня на неговото рождение, 2 юни – деня на неговата героична смърт, Експертите, патриотите от „Атака” и казанлъшки родолюбци неизменно са там – за да се прекланят пред паметта на една от най-великите личности в национал-освободителните борби на българския народ.