Към момента е планирано новата учебна година да започне присъствено за учениците от цялата страна. Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче отбеляза, че не изключва вариант до началото ѝ да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

„С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви Вълчев, цитиран от Vesti.bg.

По думите му, крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би били трудни за изпълнение и реализиране.

„Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът. Според него, без съмнение годината ще бъда трудна. Важното е да бъде опазено здравето на децата, но и да не останат затворени училищата, което също ще има негативни последици за тях.

Министерството на образованието и науката публикува на официалния си сайт на 27 август „Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 - 2021 година в условията на COVID-19“.