Докато туризмът в много региони на света значително се сви заради теростичните заплахи, то има дестинации, които остават сигурно убежище в тези условия. Една от тези дестинации е България, коментира France TV. България се оказва сигурно убежище за туризма в тези условия с изненадващите 106% ръст на резервациите за почивка през това лято. Страната очаква двойно повече туристи от обикновено, предимно по бреговете на Черно море, посочва още в специален репортаж френската телевизия.
Туризмът в Париж пострада сериозно от атентатите през миналата година, но все пак в някои региони на Франция туристическият поток не е намалял. Франция не е единствената страна, засегната от тероризма. Такива са държавите от Северна Африка и Близкия изток. В Тунис резервациите за летния сезон са намалели с 80%, в Турция спадът е 73%.
Оптимистични прогнози за развитието на туризма в България през това лято дава и Reuters, като агенцията отбелязва, че България има 380 километра крайбрежна ивица, осеяна с курорти, както и планински вериги, средновековни манастири, класически руини и древни археологически съоръжения, а туристическият пазар у нас предлага добри семейни почивки на ниски цени.
По време на голямото туристическо изложение ITB в Берлин тази година, бе изнесена информация, че Германия е на 3-о място сред най-големите генериращи пазари за българския туризъм, като миналата година страната ни е посетена от над 620 хил. немски граждани. С 35% се увеличават чартърите на TUI, които ще летят от Германия за Бургас и Варна през лятото. Оптимистични са и сигналите от „Томас Кук“, които също отчитат увеличено търсене за България през 2016 г.