10 000 летни цветя – калдаръмчета, далии, летни гербери и тагетес (известен и под наименованието турта) ще разцъфнат в края на месеца на територията на „Арсенал“ АД, създавайки уют и настроение на работещите в дружеството. Така е всяка година, а кампанията по зацветяването е динамична, защото трябва да се съобрази с времето, което не зависи от екипа на звено „Озеленяване“, към отдел „Битово обслужване. „По-голямата част от разсада вече е поставен в определените зони – алеите край главния вход и другите два портала (Северният и Транспортният), местата пред Главното управление и администрациите на различните заводи. На много места работещите в цеховете, по своя инициатива, също са оформили свои цветни градини. В случаите, когато ни остане разсад им го даваме“, сподели агрономът Живка Гърбачева, ръководител на звеното.
Изборът на растенията и естетическото оформление на площите се планира предварително. Основно със самото засаждане са ангажирани четири жени и агрономът, но в предварителната подготовка и други дейности по поддръжката на градините и парковете се включват и други служители на отдела, когато се налага. Например при санитарната сеч на дърветата, подготовката (фрезоването) на площите и косенето на райграса, третиране с препарати за растителна защита и други дейности.
„В последните години ние сме и сами произвеждаме семената за цветята. Избрали сме видове, които имат продължителен период цъфтеж, така че оформените пространства да останат красиви и привлекателни до есента, когато ще ги заменим с 9000 виоли. От изброените цветя най-дълго цъфти тагетеса, а най-кратък срок на цъфтеж има летният гербер. Специално внимание обръщаме на комбинацията на различните цветове, за да се получи желания колорит. Понякога оформяме градините в различни фигури, друг път на редове, комбинирайки различни цветове“, разказа Живка.
Най-важният момент в оформянето на градините е след разсаждането, тъй като е необходим период на адаптация на растенията, повече грижи за тях и по-често поливане. А периметъра на действие на екипа е много обширен, включително, негови ангажименти са поддръжката на стадиона и двора на детска градина „Буратино“. „Работниците и служителите от дружеството също понякога имат идеи, които ние подкрепяме. Освен споменатите цветя, в парковете и алеите на дружеството има още много растителни видове – пампасна трева, чемшир, декоративни рози и други. Цялата тази красота е общо богатство, което трябва да се умножаваме и пазим. Затова всяка година се стремим да има различна аранжировка на зелените площи, те да са по-хубави, по-интересни и да носят наслада за всеки, който ги вижда“, завърши Живка Гърбачева.