За Почетните, имотите, омбудсмана, електробусите

Предложения за удостояване със званието Почетен гражданин за 2018 година ще обсъжда на заседанието си утре - понеделник, 28 май Общинският съвет на Казанлък.

Номинациите са две: на хореографа и директор на ДК "Арсенал" Христо Стоянов, внесено от групата Експерти за Казанлък, и на професор Теньо Попминчев, създател на рентгенов лазер в САЩ, внесено от кмета Галина Стоянова.

Мотивите за удостояването на бившия възпитаник на Математическата гимназия в Казанлък проф. Теньо Веселинов Попминчев са за личност, допринесла за издигане престижа на Казанлък в национално и междунродно ниво.

Мотивите за удостояване на Христо Стоянов с престижното отличие на Казанлък са за принос за развитието на българо- японските отношения и забележителни заслуги в тази посока.

Връчването на званието Почетен гражданин на Казанлък ще бъде на тържествена сесия, посветена на празника на града, в петък.- 1-ви юни.

Сред останалите въпроси за обсъждане и вземане на решения са предложение на кмета Стоянова за побратимяване на Казанлък с италианския град Кацаго Ди Сан Мартино, както и проект за решение за подписване на запис на Заповед за проект "Интегриран градски транспорт на град Казанлък " етап 1.

Съветниците трябва да се произнесат и по предложението на председателя на Общинския съвет Николай Златанов за промяна в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник.

Промяната е свързана с прекратяване на правомощията на посредника след изтичането на 5 годишния му мандат.

Новият ще встъпи в длъжност след новия избор.

Идеята за промяната, според вносителя е, е да се парира "възможността една трета от съветниците да блокират за неопределено време избора на нов обществен посредник и възможността действащият обществен посредник да продължи да изпълнява задълженията си за неопределено време, дори цял мандат. без да е събрал подкрепата на 2/3 от съветниците си.

Златанов предлага за гласуване на сесията и състав на Временна комисия за избор на нов обществен посредник, която е от общо 9 човека- 5-тима общински съветника, двама представители на НПО и двама представители на медии.

Новият обществен посредник на Казанлък ще отсяват общинските съветници Владимир Чучемишев, Румяна Друмева, Сунай Хаджъ, Радиана Стефанова, Джамал Параланов, от НПО- Добрина Матова- музей "Чудомир" и Веска Мараджиева- "Бъдеще на децата с увреждания". Медийте спецове в комисията за омбудсмана предложени от Николай Златанов са Яница Станчева- в. "Долина" и Симеон Стоилков- управител на общинския вестник "Искра".

В сесията са включени и няколко въпроса ,свързани с общински имоти и собственост, сред тях отново е и продажбата на лагера на в Равда. Този път предложената начална цена за продажба е близо 1 млн. и 90 хиляди лева. В сесията ще се гледа и предложение от заместник-кмета Даниела Коева за промяна в предмета на дейност на общинското търговско дружество "Балканинвест".

Предлага се 7-те броя електробуси, които Казанлък очаква да получи по проекта за интегриран градски транспорт да бъдат на разпореждане на общинското дружество "Балканинвест".

150 хиляди лева за ремонт на пътища от 4-то класната пътна мрежа за преасфалтиране на 3 пътя в общината, предлага кметът Галина Стоянова, на вниманието на съветниците.

Сред тях са пътищата: Казанлък- Розово, Дунавци- Голямо Дряново, Шейново-Хаджи Димитрово.

Общински съветник, съсобственик на имот с общината на ул. "Д-р Баев", ще придобие общинска част на имот 289 кв. м. за цена от 35 хиляди 50 лева, е друго предложение от заседанието на съветниците. .

В заседанието са включени въпроси, свързани с продажби на общински земи, имоти, както и отпускане на персонални пенсии, изработка на ПУП за имоти в "Старите лозя" и "Чобан баир"и други.

Началото на 38 заседание на Общинския съвет на Казанлък от този мандат е с начало 9,30 часа, в зала "Инфра".