Съветници питат, кметът отговаря


Две питания към кмета на община Казанлък Галина Стоянова са отправили на предстоящата сесия на Общинския съвет съветници от групата „БСП-Лява България“. Общинският съветник Теодора Иванова пита какъв е размерът на финансовите претенции, предявени от Община Казанлък след срутване на част от източното крило на сградата по време на строителство, към застрахователите на строителната и надзорната фирма, както и към застрахователите на проектантската фирма. Част от източното крило на сградата на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” падна през юни 2015 година по време на строителни дейности за изграждане на Национален център по природо-математически науки. Питането е депозирано в канцеларията на ОбС-Казанлък и съгласно правилника кметът трябва да отговори на предстоящата сесия на 31 януари.


Така изглеждаше сградата на Математическата гимназия след сретването на част от източното крило през юни 2015 година


В питането на Иванова се припомня, че съветниците на БСП са настоявали през 2016 г. да бъде изменен източникът на средствата за възстановяването на рухналата сграда на ПМГ „Никола Обрешков“, т.е. те да бъдат не за сметка на данъкоплатците, а да бъдат покрити от вече ясните виновници за предизвиканото срутване. Припомня се още, че в бюджета за м.г. са били предвидени 149 488 лв. за ремонт на сградата и 374 610 лв. - за конструктивно обследване, изготвяне на проект и изпълнение на строително- монтажни работи.


В последното си за 2016 година интервю на кмета Галина Стоянова, дадено за сайта zakazanlak.bg, на въпрос, свързан с ПМГ „Никола Обрешков“ и търсенето на обезщетения, Стоянова заяви, че Общината е наела външна юридическа кантора, която да предяви претенциите й за причинените вреди и пропуснати ползи срещу застрахователите на тези три фирми. Това са „Армеец“ и ДЗИ. Тези дружества, според Стоянова, „използват всякакви административни и законови възможности да отлагат възстановяването поне на застраховките към Община Казанлък. И двете дружества отказват“. Наетото адвокатско дружество е внесло съдебен иск в СГС срещу застрохавателите. Кметът определи като „абсолютна безотговорност една година да не се изплатят поне застраховките, за които трите юридически лица се застраховат при подписване на договорите за изпълнение на определени обекти“.


По наша информация, строителната фирма е застрахована на 300 хиляди лв., а проектантската и надзорната - на по 150 хиляди. В същото време щетите, които Община Казанлък е възстановила със строителството през тази година, с обследването, укрепването, строителството на старата сграда, са повече от 650 хиляди лева. Тези средства тежат на местния бюджет. В интервюто си през декември Стоянова бе категорична: „Няма да позволя те да не се възстановят. Няма да се откажа да продължавам да ги търся“.
Второто питане до кмета е от общинския съветник от БСП Пламен Караджов, който задава въпроси как и кой чисти снега в община Казанлък.

На снимката: Теодора Иванова