Площадът пред Дома на културата „Арсенал“ ще носи името на Станчо Коев

Непоказвани фотоси на кмета на ХХ век подреждат в Музея на фотографията


С 22 гласа „за“ общинските съветници на Казанлък гласуваха днес площада пред ДК „Арсенал“ да се нарича Станчо Коев. Това е пространството, където се събират трите улици – „Орешака”, „Шипченска епопея” и „ Любомир Кабакчиев”. Вносител на предложението в местния парламент бе неговият председател Николай Златанов. Както вече писа сайтът zakazanlak.bg, първият вариант бе част от улица „Йордан Стателов“ да се преименува на улица „Станчо Коев“. Впоследствие изникна втора възможност – площадното пространство пред ДК „Арсенал“ да носи името на кмета на ХХ век на Казанлък Станчо Коев.


При първия вариант за преименуване мотивите са, че участъкът от централната улица в града минава покрай жилищния блок на Станчо Коев, на който е поставена паметна плоча и е в близост до сградата, където се е помещавала общинска администрация по време на неговото кметуване. Вторият вариант е свързан с изграждането на Дома на културата като една от емблематичните сгради на Казанлък, което е стартирало по времето на Станчо Коев. С именуването на площада няма да се налага промяна в адресната регистрация или други документи, свързани с новото име.


На 28 октомври ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кмета на ХХ век на Казанлък. От 17.00 часа ще бъдат поднесени цветя на барелефа му, поставен на жилищния блок на ул. „Княз Ал. Батенберг” № 2. От 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде открита изложба, посветена на живота и дейността на Станчо Коев. Тук ще бъдат подредени непоказвани фотоси на Станчо Коев, съхранявани в архива на семейството, както и от негови приятели и сподвижници. В 18.00 часа в камерната зала на ДК „Арсенал“ ще започне и тържество по случай годишнината.
Станьо Иванов Коев е роден на 31 октомври 1926 г. в с. Войнежа, област Велико Търново, където живее и завършва основното си образование. Баща му е работил 25 години като градинар в Букурещ. Прабаба му Смина е известна сподвижница на Филип Тотьо /баба Минчовица - комитата/. От 28.06.1940 г. семейството се установява в Казанлък.

През 1946 г. завършва гимназия в Казанлък, а през 1950 г. - висше образование - стопански и социални науки в Свищовския икономически институт. През 1958 г. завършва задочно текстилен техникум в Сливен. През 1971 г. завършва задочно и второто си висше образование във ВМЕИ София - текстилно инженерство. През 1981 г. защитава дисертация във висшия икономически институт София - регионална икономика, и му е присъдена научна степен “Доктор на икономическите науки”.
Военната си служба отбива в 9-а танкова бригада - София.


От 1953г. до 1960 г. е заместник главен счетоводител във вълнено-текстилния комбинат “Димитър Благоев”, сега “Катекс”. От 1961 г. до 1963г. е икономист в стопанския отдел на ГК на БКП. От 1963г. до 1972 г. е директор на завод “България”. През този период осъществява разширяване и реконструиране на основните цехове, построяване на битова база, общежитие и жилищен блок за работниците, почивни бази на вр.”Бузлуджа” и град Несебър. За преизпълнение на плановете заводът няколко пъти е национален първенец и награждаван със знамето на Министерството на леката промишленост и Министерския съвет.
От м. октомври 1972 г. до март 1988 г. - четири мандата кмет на Казанлък. За дейността му като кмет и 60-годишнината му с Указ на Държавния съвет, през 1986 г. е удостоен със званието “Заслужил строител”.


От март 1988г. до 1990 г. е главен експерт в Областния народен съвет гр. Хасково. Отговаря за общините Казанлък, Чирпан и др.
От 1990 г. е пенсионер, занимава се с бизнес, управител на фирма „Детелина” ЕООД. гр. Казанлък.


Награждаван е с ордени и медали. Носител е на всички отличия на общината.
На 22.12.2000 г. е избран за Кмет на столетието за XX век. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на гр. Казанлък” с решение № 88/31.05.2004г. на Общинския съвет.
Почива през януари 2010 г. в гр. Казанлък.