Конференция на тема „Състояние и перспективи за развитие на отбранителната способност на страната” се проведе днес в Казанлък. Научният форум е част от програмата на Втория Национален събор на запасното воинство, който се провежда на 13, 14 и 15 септември в града на розата и в местността „Крънска кория”. Конференцията е организирана от Съюза на на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Военна академия Г.С. Раковски” с любезното домакинство на ДК „Арсенал” и на Община Казанлък.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която е Почетен член на СОСЗР, поздрави участниците във форума и подчерта добрата работа и ползотворното взаимодействие между местната власт и военно-патриотичните организации. В работата на конференцията участваха и представители на „Арсенал” АД. Това са Христо Стрешков - технически директор на дружеството, Симо Цонков -директор на БРВБ, Владимир Чучумишев - ръководител-направление „Техническо развитие”, Неделчо Йорданов - ръководител-направление „Качество”.

140 души участваха в работата на конференцията. Приветствие поднесе председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Със свои доклад се представиха ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, бриг. ген. Стойко Прокопиев,директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната, полк.олр. Орлин гергов, началник-отдел " Отбранителна политика" в Министерството на отбраната, представители на Военна академия „Г.С. Раковски”, на Академията на МВР, на Районна дирекция ПБЗН – Стара Загора, и други институции.

Различните аспекти на отбранителната политика на България, тенденции, проблеми, насоки за развитие, бяха акценти в докладите, които се представиха пред запасни и действащи военни в Казанлък.

Официалното откриване на Втория Национален събор на запасното воинство ще бъде на 14 септември от 11.00 часа в местността "Крънска кория". Очаква се съборът да бъде уважен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.