Възрастните трябва да се обърнат към личния си лекар

За първи път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип тази есен, предвижда програма на Министерството на здравеопазването. Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, поради чисто технически причини с доставките, това ще започне след втората половина на октомври. По думите му, активност на вирусите няма в момента нито в България, нито на Балканите. Най-удачното време за имунизация против грип е от октомври до края на годината.

Осигурени са ваксини за 120 000 души в цялата страна. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар. За да бъде ваксиниран, човек трябва да се обърне към GP-то си. Безплатно ваксиниране против грип ще извършва и Имунизационният кабинет на РЗИ-Стара Загора.

Четири щама на грипния вирус се очакват тази зима – „Бризбейн“, „Канзас“, „Виктория“ и „Ямагата“. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.

Към момента в България прилагането на противогрипна ваксина е с ниско ниво - между 3 и 4% от населението прибягва към тази защита от грип.