Паметник, изобразяващ нотите и пълния оригинален текст на химна на 23 Пехотен Шипченски полк, „Велик е нашият войник“ ще бъде изграден в Казанлък до 1 година.
Това стана ясно тази вечер,след учредяването на Национален Инициативен комитет за неговото изграждане. Инициативата за съграждането на паметника бе обявена в деня, в който започва Първата световна война, в която активен участник и дал много жертви е 23 Пехотен Шипченски полк. Голяма част от загиналите са тогавашната казанлъшка околия. За председател на комитета бе избран почетният гражданин на Казанлък и внук на адюданта на полка – кардиохирургът проф. Генчо Начев. В 11 членния комитет, са също: Красимир Узунов, собственик на агенция „Фокус“, д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната в Министрество на отбраната, проф. Божидар Димитров от НИМ, доц. Соня Петкова – директор на Националния исторически музей, адвокат Станислав Коев, адмирал Пламен Милушев, ген. Михо Михов, проф. Петко Петков от Великотърновския университет, Галина Стоянова и Костадинка Димитрова- председател на Тракийското дружество в Казанлък. Сред подкрепилите инициативата бяха бившият областен управител на Стара Загора Мария Нейкова и настоящ такъв инж. Георги Ранов.
На учредяването на Инициативния комитет присъстваха над 100 граждани. Сред тях бяха Илина Петрова Арнаудова- Зарова и Тотка и Детелина Балкански- внучки на казанлъчанина Петър Арнаудов, участник в боевете на 23 Пехотен Шипченски полк. Петър Арнаудов фотографът, който документира героизма на воините от полка. Завръща се жив от фронта и през 1919 година даряв албум с безценни снимки на казанлъшкия музей.
Част от тези фотоси са показани в откритата тази вечер изложба, в Информационния център на Казанлък, посветена на 100 годишнината от началото на Първата световна война. За събитието в Казанлък от Франция пристига и внучка на боец от 23 Пехотен Шипченски полк от село Зимница, Старозагорско, Радка Димитрова.
За заслуги за съхраняването на историческата памет и за написването на историята на 23 Пехотен Шипченски полк за почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса ис решение на УС на организацията бе обявен проф. Генчо Начев. Решението обяви в Казанлък лично неговият председател ген.Стоян Топалов. С грамота на Съюза на запасните бе удостоен и Красимир Узунов.