Проблеми с водата мъчат  хората от Крън в жегата
Изключително високите подпочвени води и състоянието на ВиК като цяло е основният проблем, който ежедневно поставят хората от най-новия град в община Казанлък – Крън, пред пред кметското си ръководство. Жалбите от проблемите, които създава лошата водна инсталация, са ежедневи, потвърди и кметът на градчето, Теменужка Люцканова. Поливането на домашните градини е причината за постоянните оплаквания от липсата на достатъчно налягане, заради което живеещите в Северния квартал на Крън, често остават без вода. Опитите да се увеличава налягането, за да има вода в северните части, водят до аварии по мрежата, която е стара и изградена от етернитови тръби, обясни Люцканова. Тя контактува ежедневно с казанлъшкото ВиК, където познават проблема, но общото становище на кмет и специалисти е, че проблемът може да се реши само генерално с реализацията на ново водоснабдяване и канализация.
Канализацията на Крън, както и целият проект, който включва дори и асфалтирането на улиците, не бе одобрен по времето на правителството на Пламен Орешарски, припомни Люцканова за ZaKazanlak. Това е нейната най-голяма болка. Както е известно, Община Казанлък кандидатства за евросредства за канализацията на Крън и заустване на нечистите води на северните селища, като следващ етап от Водния проект, реализиран през 2011-та година в квартал „Христо Ботев“ в Казанлък. Проектът обаче не бе одобрен и това е причината, днес гражданите на Крън, да продължават да имат проблеми с водата. Част от къщите, които се намират близо до реката, не спират да изхвърлят отпадните си води в коритото, въпреки призивите от кметството, за изкопаване на собствени септични ями. Водната инсталация на Крън не е изградена на пръстени, както се предвижда в новия проект, това е именно, причината, нивото на водата в северните къщи да спада рязко при напояване, особено – в южните жилища на градчето. „Не спираме да търсим решение на проблема съвместно с Община Казанлък, търсим възможности, проектът да се реализира на части и поетапно“, обясни кметицата на най-новия град в Казанлъшко. Цялата стойност на отхвърления преди повече от воден проект е над 36 млн.лв, припомни още тя.
Жалбите на местните хора до кметицата, които тя получава непрекъснато, касаят още чисто междусъседски отношения, проблеми със сметопочистването, което става веднъж седмично в кварталите и два пъти седмично - по центъра, тротоари и настилки. голяма част от въпросите, които се поставят, могат да бъдат решени само на общинско ниво, но хората не познават добре местното самоуправление и правата на кмета на населенто място, установила е Люцканова. Въпреки това, тя не връща никого. За час и половина време на 3-и август, тя посрещна петима граждани на Крън, повечето от които, се жалваха от дупките по улиците, които на места, са направо унищожени. Затова, разбитите улици са другият проблем, който живеещите в Крън поставят ежедневно. Становището на местната власт обаче, е категорично – асфалтирането ще става след полагане на ВиК-инфраструктура, за да не се разбива настилката в последствие.
В момента в Крън се довършва асфалтирането на втората част от улицата-подход към местното училище. През миналата година е асфалтирана половината. Сега улицата се довършва по план от инвестиционната програма на градчето, която е част и от Инвестиционната програма на Община Казанлък. В нея за капиталови разходи за Крън през 2016-та са заделени 65 хиляди лева. Освен улицата към училището, ще се ремонтира и тротоарът пред детската площадка в центъра, изградена с пари от проект по ПУДООС във втория мандат на Люцканова. През сегашния си трети мандат, тя е подготвила няколко нови проекта, които вярва, че ще се осъществят, независимо, дали с общински, проектни или дарителски средства. Градеж на съблекални за местния Стадион, където играе футболният отбор на Крън – „Елтимир“ е на дневен ред пред кмета Люцканова. Стадионът вече е със законен статут - с това свое дело, кметицата, не крие, че се гордее – изминат е дълъг административен път.
Старото училище, което наскоро бе съборено, поради лошо и опасно за хората състояние на сградата, ще става терен на мултифункционално игрище за волейбол и баскетбол. Така то ще се свърже като зона за отдих и спорт, с близката Детска площадка със сцена.
Велописта за колелета върху 7 дка терен в южната част на Крън, е другият готов проект, за който Люцканова търси финансиране. Уреди за стрийт фитнес, кът за отдих и малки трибуни за наблюдение, влизат още в плана на мястото. Там се предвижда изцяло тревен и пясъчен терен от съображения за безопасност. Още една детска площадка в източната част на Крън, вече е готова като проект.
Изцяло готов е и проектът за Кръгово в центъра на Крън. Той вече е съгласуван и с КАТ и чака единствено намирането на средства за изпълнение. Кръгово движение, Люцканова отдавна иска да направи на опасното кръстовище пред Кметството. Сега е решила, че времето му е дошло, защото не са редки случаите, когато местни „джигити“ се състезават бясно по улиците към централното кръстовище и създават опасни за живота на гражданите ситуации.
„Оптимист съм за тези проекти“, категорична е кметицата на Крън. Тя не крие, че очаква подкрепа и от бизнеса, за да се случат нещата. Дори вече има конкретни срещи и разговори по въпроса.
Надеждата, че новите проекти са възможни, Теменужка Люцканова вижда и в доброто опазване на вече направените благоустройствени промени в Крън, като детската площадка и новият парк на мястото на дупката край площада. Паркът е с видеонаблюдение, посещава се от млади и стари, дори от живеещите тук чужденци. За цялата визия на градчето, както и за всичките му проблеми, отговарят едва 5 души, заедно с Люцканова. Бюджетът за текущи разходи, с който тя разполага е малко над 30 хиляди лева за 2016-та, без работните заплати на персонала. Кмет, пъдар, куриер на половин щат и двама административни специалисти, които на място събират общинските данъци и обработват документи по гражданското състояние, е екипът на управление в град Крън. Поддръжката на парковете, улиците и градинките, е изцяло в техни ръце. Както и гробищния парк, където вчера, заедно с кметицата, рязаха клони, косиха и прибираха отпадъци. Почистването ще продължи около две седмици. Това лято временно Люцканова е ангажирала още двама души за поддръжката на селището, в което по адресна регистрация живеят 3 450 крънчани, но през лятото живеещите тук гонят 5 000 души. Двама полицаи се грижат за реда в Крън. С тяхна помощ, криминогенната обстановка в градчето, значително се нормализира, е категорична Теменужка Люцканова относно работата си с полицейски инспектор Драгомир Драгиев и мл. Инспектор Ивайло Марков.

Диана Рамналиева