Почетоха паметта на загиналите летци

Представители на пенсионерски клуб "Розова долина", ученици и граждани поднесоха цветя пред паметника на летците, издигнат на територията на Военното формирование в Казанлък. Монументът е в памет на пилотите, загинали по време на изпитания на самолетна техника в казанлъшката Самолетна фабрика.

Построяването на паметника започва през 1941 година, когато се навършват 15 години от установяване на Аеропланното училище в Казанлък. Официално е открит на следващата година, когато се честват 15 години от изграждането на Самолетната фабрика в града на розите. За тези 15 години 14 пилоти са загинали, изпълнявайки служебните си задължения при усвояване на новата техника.

Паметникът отдава чест и на три знакови личности, свързани с българската авиация - авиоконструкторът Цветан Лазаров, летецът инж. Петко Попганчев и пилотът герой Димитър Списаревски.

Паметна плоча пред входа на Гарнизон-Казанлък напомня за чешката самолетостроителна фирма „Аеро-Прага, която през 1927 година строи първата самолетна фабрика в града.